Alexander Stubb drömde om en hockeykarriär som barn – nu är han president – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Alexander Stubb drömde om en hockeykarriär som barn – nu är han president – Latest International Breaking News Today

Stubb drömde också om en hockeykarriär som barn, men blev i stället golfare, och representerade Finland i juniorlaget i golf i gymnasieåldern. Under en period hade han siktet inställt på att bli golfproffs.

Ett år som utbyteselev i USA ledde så småningom till en kandidatexamen i statskunskap och internationell politik i södra Kalifornien, som en av universitetets toppelever. Stubb kompletterande sina studier med en magisterexamen från Sorbonne i Frankrike och College of Europe i Belgien. Han disputerade på London School of Economics med en doktorsavhandling om EU-frågor 1999.

Den politiska karriären inleddes som EU-tjänsteman, som rådgivare till kommissionens tidigare ordförande Romano Prodi.

Därefter blev det flera jobb som rådgivare och assistent inom EU.

Steget var alltså inte långt för Stubb att bli Europaparlamentariker 2004, en tjänst som varade fram till 2008, då han blev tillfrågad att bli utrikesminister i Matti Vanhanens regering.

I sitt sommarprat för 2009 pratade Stubb om sin roll som fredsmäklare i Georgien efter Rysslands invasion 2008. Stubb har ofta sagt att den erfarenheten förändrade hans syn på Ryssland. Samma år höll han ett tal inför Finlands utlandsbeskickningar där han argumenterade för ett finländskt Natomedlemskap.

Det är också den erfarenheten som han ofta återkommit till efter Rysslands invasion av Ukraina. Då gick Stubb kraftigt ut och lobbade för ett finländskt Natomedlemskap igen.

Stubb var statsminister i Finland mellan 2014 och 2015, i en sällsynt impopulär regering. Södra Europas ekonomi krisade och Stubb var med och förhandlade om ekonomiska stödprogram för Grekland.

See also  Almost 20 names in running for EU top jobs - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Den svenska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog gick till personligt angrepp på Stubb på Twitter, där hon skrev att ”det var killar som Alexander Stubb som mobbade min handikappade syster på skolgården. Eurokrisen avslöjar politik o politiker”. Ulvskog bad senare om ursäkt för sin ”lite väl hårda formulering”. Stubb har också blivit kritiserad för sina tidigare uttalanden om Kina, som han hyllat för både öppenhet och frihandel i en artikel i Dagens industri så sent som 2017.

Alexander Stubb lämnade Finland 2016 och blev vice ordförande för Europeiska investeringsbanken. 2017 gav han ut sina memoarer på finska. Sedan 2020 har Stubb jobbat som professor på institutet School of Transnational Governance i Florens.

Han idrottar regelbundet och vann ett Europamästerskap i triathlon år 2022 i sin åldersgrupp, 50-54-åringar. Fyra tävlande deltog.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Alexander #Stubb #drömde #hockeykarriär #som #barn #är #han #president

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top