Arvika Nyheter – Insändare: I bassängen kan jag gå utan käpp! – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Arvika Nyheter – Insändare: I bassängen kan jag gå utan käpp! – Latest International Breaking News Today

– Här kan jag gå utan käpp, säger 86-årige Staffan till mig där vi står i den varma rehab-bassängen på CSK i Karlstad.

– Vattnet ger så många möjligheter och träningen hjälper till att hålla mig pigg, påpekar snart 97-åriga Inga som står och håller sig i bassängkanten.

Mer hinner vi inte prata förrän Pia, som leder träningen, drar i gång uppvärmningen. Sedan börjar hårdkörningen, där var och en deltar efter sin egen förmåga. Övningarna görs till musik som håller snabbt buggtempo blandat med lite lugnare melodier.

– Oj, vad jag kommer att få träningsvärk, sa jag till Staffan. Det hade jag säkert fått om det hade varit 45 minuters träning i en gymnastiksal. Men när jag reser hemåt känner jag mig helt oberörd tack vare den varma bassängen.

Fler borde få möjlighet till bassängträning. Men så kommer det inte att bli. I kväll (28 mars) släcktes ljuset för sista gången för bassängerna i både Arvika, Karlstad och Torsby. Det påstås spara 2,2 miljoner kronor i driftskostnader.

Men stopp ett tag. Det går inte att fatta kloka beslut på halva kalkyler. Patienterna försvinner ju inte bara för att bassängerna stängs. Ingen av dem som jag pratade med hade fått information om vilken träning som de ska göra i stället. Oavsett vad det blir, så är det inte gratis heller. Träning på land är varken smärtfri eller lika lätt att utföra för reumatiker och patienter med andra kroppsliga besvär.

Jag trodde att de styrande partier S, C och V hade lärt sig en läxa efter att ha blivit idiotförklarade av företagsledare, bankdirektörer och läkare, när de la fram de ogenomtänkta förslagen om förändringar på Arvika och Torsby sjukhus. Efter den stora manifestationen på torget i Arvika drogs förslagen tillbaka.

See also  Alaska governor threatens to veto education package after fierce debate - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Var det bara ett spel för galleriet när ordföranden för hälso- och sjukvårdsnämnden sa att man i fortsättningen ska lyssna på personalen? Kommer ni inte ihåg vad bankdirektören och företagsledarna sa? Hade de själva fattat den typen av beslut, utan riktiga kalkyler och konsekvensbeskrivningar så hade de fått gå på dagen.

Nedläggningen av rehab-bassängerna är ett ogenomtänkt beslut. En sådan viktig fråga borde avgöras av regionfullmäktige. Det får inte vara så att förändringar som drabbar hela västra och norra Värmland behandlas på ett sätt. Medan nedläggningen av rehab-bassängerna, som inte får tusentals människor att protestera på torget, hastas igenom på fel beslutsnivå utan riktiga underlag. Resultatet blir ett ökat mänskligt lidande. Kostnaden för att vårda dessa patienter i framtiden kommer att bli mycket dyrare än vad bassängerna kostar i drift.

Region Värmland borde i stället se till att fler patienter får möjlighet till träning i bassäng. Nya moderna rehab-bassänger bör finnas med vid byggandet av det nya centralsjukhuset i Karlstad.

Tack för att vi fick vara med på ett träningspass i bassängen. Synd att inga andra politiker än Sjukvårdspartiet vågade tacka ja till inbjudan. Nu förstår vi ännu bättre varför den här sortens träning är absolut nödvändig för vissa patienter.

För Sjukvårdspartiet i Värmland

Berit Larsson, ersättare i Regionfullmäktige

Hans Nilsson, politisk sekreterare

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Arvika #Nyheter #Insändare #bassängen #kan #jag #gå #utan #käpp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top