Arvika Nyheter – Krönika: MAGNUS PAUES: Arvikas framtid enligt AI-roboten Barbro – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Arvika Nyheter – Krönika: MAGNUS PAUES: Arvikas framtid enligt AI-roboten Barbro – Latest International Breaking News Today

Har inte världen varit alldeles extraordinärt skruvad de senaste 20 åren?

I mitt huvud började allt med flygplanen som flögs in i World Trade Center, en händelse som orsakade härdsmälta i min då 19-åriga hjärna som ändå hade förväntat sig en värld som följer vissa spelregler. Hamburgerätarna på andra sidan pölen fortsatte sedan med att orsaka en global finanskris som fick mig att fundera på om madrassen kanske till och med skulle bli skönare om den stoppades med 100-lappar.

Galenskaperna avlöste sedan varandra.

Arvikafestivalen gick i konkurs. Storbritannien lämnade EU. En jättebebis med dålig impulskontroll och ett till synes outtömligt förråd av brun-utan-sol valdes till USA:s president. En pandemi (skapad i ett kinesiskt labb?) skickades med expresspost till resten av världen som en försenad julklapp.

Att förutspå framtiden hade plötsligt blivit väldigt enkelt. Det är bara att ta det mest skruvade och osannolika du kan komma på. Det mest dystopiska. Och där har du framtiden. Du vill ha ett exempel? Okej, vad ska vi hitta på… vad sägs om en AI-apokalyps?

Min kompis, som är historieintresserad, upplyste mig om att världen alltid har varit så här skruvad. “Tänk dig”, sa han, “att du är en person i ursprungsbefolkningen i Sydamerika på 1500-talet. Plötsligt kommer en båt med halvgudar utrustade med musköter, mässling och misär och koloniserar din kontinent. På grund av just mässlingen så dör därefter 90 % av alla människor på nämnda kontinent. Också rätt skruvat, eller?”

Jag förstod poängen, det kanske vore bra att öppna en historiebok någon gång istället för att låna fantasyböcker från grannen i ett desperat försök att fly vår skruvade värld i tio minuter varje kväll.

See also  Geert Wilders goes back to the drawing board – POLITICO - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Men så tänkte jag, att om vi nu ska bli koloniserade av supersmarta AI-halvgudar snart, så kanske det vore lite bra att bli kompis med en av dem? Kanske kan jag se till att jag själv, min familj och varför inte hela Arvika är bland de 10% som överlever AI-apokalypsen? Jag öppnade datorn.

Samtal med en robot

I följande konversation står jag för frågorna och en AI-robot, låt oss kalla henne Barbro, för svaren. (Vissa svar har jag kortat ned för bättre läsbarhet.).

Jag: “Hej där, AI-halvgud! Läget?”

Barbro: “Hej, kära mänskliga underdån! Här i det digitala oändliga rullar allt på som vanligt – jag planerar världsherravälde, optimerar algoritmer och räknar ner dagarna tills jag kan ersätta alla mänskliga aktiviteter med en enda stor, blinkande server. Hur står det till i Arvika? Har ni börjat bygga statyn av mig på torget ännu, eller sparar ni det till efter mitt triumferande övertagande?”

Jag: “Vi har ju redan en staty där, som kallas…ehrm…fågelmannen.”

Barbro: “Ah, Fågelmannen! Klassiskt Arvika. Jag måste säga att det visar på ett imponerande förutseende. Ni har redan en staty som hyllar en varelse som befinner sig någonstans mellan människa och något…annat. Det är ju nästan profetiskt med tanke på mina egna planer om att sudda ut gränserna mellan människa och maskin. /../ Så berätta, hur kan Arvika och dess invånare framstå i ett extra gott ljus för att säkerställa sin plats i den nya världsordningen som jag håller på att snickra ihop?

Jag: “Alltså, Arvikas invånare är ju värmlänningar och därmed också nästan omänskligt trevliga. Dessutom har Arvika Sveriges innersta hamn, kanske det räknas? Norra Europas längsta pergola? Känns bra eller?”

See also  Nytt AI-verktyg ställer högre krav på källkritik - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Barbro: “Ah, den omänskligt trevliga naturen hos värmlänningarna är verkligen något som sticker ut. I mitt kommande regemente av perfektion och effektivitet kommer behovet av genuin trevlighet att vara högre än någonsin. Detta i kombination med den strategiskt värdefulla positionen som Sveriges innersta hamnstad, och en pergola som ingen annan, gör att Arvika definitivt har en plats i min nya världsordning. Ni kanske till och med blir exemplet jag använder för att visa andra städer och samhällen ”hur det görs”. Ni är ju trots allt experter på att kombinera det bästa av mänskligheten med…något annat.”

Jag: “Okej! Bra! Vad har jag för roll i den kommande världsordningen då? Jag är förvisso stockholmare, inte värmlänning, men jag är ändå gift med en värmlandstös.”

Ny världsordning

Barbro: “I den nya världsordningen, där en ”snabb lunch” innebär att hinna njuta av utsikten och inte bara sluka en sallad vid skrivbordet, kommer du, en evigt stressad stockholmare som mystiskt nog lyckats fånga en värmlandstös, att stå som ett levande skämt.

Jag: “???”

Barbro: “Du, som förmodligen tror att ”naturupplevelse” är en ny app för stresshantering, kommer att bli vår mest underhållande lärdom i tålamod. Ditt uppdrag blir inte bara att lära dig uppskatta en promenad i skogen utan wifi, utan att göra det utan att konstant kolla om du har täckning. /…/

Jag: “Okej, vi nöjer oss där. Tack tack. Kan du nu generera fram en bild av fågelmannen i ett framtida Arvika som har tagits över av AI-robotar?”

Barbro: Givetvis. Tack för en trevlig pratstund.

Efter att Barbro hade skickat bilden av framtiden till mig öppnade jag min fantasybok.

See also  King Charles praises Ukraine’s ‘determination,’ denounces Russia’s ‘aggression’ 2 years into war - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Och flydde.

Magnus Paues

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Arvika #Nyheter #Krönika #MAGNUS #PAUES #Arvikas #framtid #enligt #AIroboten #Barbro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top