Avrättningarna i Iran ökar kraftigt enligt Amnesty – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Avrättningarna i Iran ökar kraftigt enligt Amnesty – Latest International Breaking News Today

Avrättningarna i Iran ökar explotionsartat, det visar nya siffror Amnesty International. Förra året dödades 853 iranier, de flesta på grund av narkotikabrott. Även politiska fångar har dödats i diktaturens Iran.

Iranska myndigheter intensifierar avrättandet i landet som ett sätt att ingjuta fruktan i befolkningen. Det skriver människorättsorganisationen Amnesty International i sin rapport “Don’t let them kill us”, döpt efter ett citat som en dödsdömd iranier skrivit på en lapp som smugglats ut från ett av landets fängelser. Lappen skrevs i maj 2023, året med flest avrättningar i Iran sen 2015.

Merparten av de avrättade i Iran förra året, 56 procent, dömdes till döden för narkotikabrott, enligt Amnesty. Organisationen skriver att det pågår ett “krig mot drogerna” i landet.

De drogrelaterade dödsstraffen ökade med 89 procent på bara ett år – från 255 avrättade 2022 till 481 2023.

Avrättas ofta i hemlighet

Iran har ett folkvalt parlament med en president – men i praktiken styr de religiöst lärda landet som en diktatur. Amnesty skriver att de narkotikadömda ofta avrättats i hemlighet, utan att varken familj eller de dömdas advokater fått veta att så ska ske.

Iran använder också avrättningarna som ett politiskt vapen, menar Amnesty International. Förra året dödades sex personer kopplade till upproren i landet 2022, under parollen “Kvinna, liv, frihet”.

Då bröt protester ut i Iran efter Mahsa Jina Aminis död. Hon greps av moralpolisen för att hon burit sin slöja på fel sätt. Under “Kvinna, liv, frihet”-upproret utsattes demonstranter även för tortyr och våldtäkter, enligt Amnesty.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Avrättningarna #Iran #ökar #kraftigt #enligt #Amnesty

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top