Bejaka nya elektroniska mätmetoder inom friidrotten – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Bejaka nya elektroniska mätmetoder inom friidrotten – Latest International Breaking News Today

Friidrotten är enligt min mening den ursprungliga och ”ädlaste” sporten, den bygger på våra för­fäders levnadsvillkor på savannen – springa, hoppa, kasta sten och spjut, ibland behöva förflytta sig långa sträckor, vilket krävde uthållighet. Man kanske tog sig över bäckar med hjälp av långa raka grenar som stavar.

Så småningom blev människorna mer fastboende och då övergick aktiviteterna efter hand i fredlig tävlan och sport. De första olympiska spelen arrangerades på 500-­talet före vår tideräkning.

Nu ska den moderna friidrotten moderniseras ett steg till med hjälp av elektronik och exkluderande urval (”bara de bästa av de bästa”) och göras mer till show. En tredjedel av alla längdhopp är övertramp. Därför förelås nya mätmetoder med avancerad elektronik.

Det intressanta när det gäller hoppen är egentligen hur långt eller högt en människa kan hoppa av egen kraft med godkänd utrustning (kläder, skor och vind). Hur långa var egentligen fullträffarna med en centimeters övertramp?

Visst kan man bejaka förslaget om en kvadratisk avstampszon i stället för dagen planka. Vad än Carl Lewis och Thobias Montler säger får man ta det för vad det är värt med rädslan att förlora sina egna rekord.

För att hopparna ska få optimala förhållanden kan man göra avstampszonen på följande sätt. I den vita kvadratiska avstampszonen markerar man en mörkare del som ser ut som och har samma mått som den gamla plankan. Den ska inte vara nära kanten på zonen.

Nu kan hopparna satsa för fullt mot ”plankan” och behöver inte oroa sig för övertramp. Man mäter den reella prestationen. Elektro­niken ser exakt var foten sattes på, framför eller bakom plankan och ser också var den bakersta kroppsdelen i gropen slog ner. Resultatet kommer omedelbart.

See also  Israel launches airstrikes into Lebanon - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

I höjdhopp (och stavhopp) kan man använda sig av en vanlig ribba men samtidigt också en elektronisk ribba. Hopparen måste ha en ”vanlig” ribba att sikta på. Den vanliga ribban designas så att den tas bort av elektroniken när man mäter det reella resultatet.

Det finns väldigt många grenar inom friidrotten. I fortsättningen får vi nog se fler galor som är koncentrerade till vissa sporter, hoppgalor, kastgalor och löpgalor.

En kul grej med höjdhoppargalor vore att ha minitävlingar i de gamla hoppstilarna, enkelt sidohopp, saxstil, dykstil. Deltagarna kunde mäta sig med gamla resultat, till exempel från Stockholmsolympiaden 1912.

Och varför inte stående höjd och längd?

Mer om insändare: Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Bejaka #nya #elektroniska #mätmetoder #inom #friidrotten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top