Bildt om risken för att USA ska svika Ukraina – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Bildt om risken för att USA ska svika Ukraina – Latest International Breaking News Today

Under söndagen avslutas presidentvalet i Ryssland, ett presidentval som kritikerna beskriver som ett skenval och ett politiskt spektakel. Även om flera kandidater ställer upp är det riggat till president Vladimir Putins fördel.

– Putin kommer använda det här valet för att säkra sitt mandat för att kunna fortsätta strida i Ukraina, säger frilansjournalisten Maria Georgieva, som befinner sig i Sofia i Bulgarien, i Efter fem.

Tonläget mellan Putin och Nato-länderna har hårdnat den senaste tiden. I veckan betonade Putin än en gång att Rysslands kärnvapenarsenal står redo om landets suveränitet hotas. Han sa även att Sveriges och framför allt Finlands Natomedlemskap innebär att Ryssland tvingas till upprustning.

– Retoriken har trappats upp rätt ordentligt de senaste veckorna, från franska presidenten Macron till exempel. Han ligger högt i retoriken. Men med retorik vinner man inga krig. Det måste bli konkreta åtgärder, säger Carl Bildt i Efter fem.

USA:s stöd kan försvinna helt

Samtidigt finns en stor rädsla för att USA ska sluta stötta Ukraina i kriget om repubikanernas Donald Trump vinner USA-valet i höst.

– Det är viktigt att få fram ammunition, ekonomisk stöd och allt annat som behövs i Ukraina. I en situation där det finns en risk att amerikanerna sviktar blir det verkligen en sanningens minut för Europa de kommande månaderna.

Är Europa rustat för det?

– Nej, men det innebär inte att Europa inte kan rusta sig för detta. Ammunitionstillverkningen i Norden tre- eller femdubblas för att kunna stödja Ukraina – och för egna behov. Det sker mycket och men än så länge är beroendet av USA rätt stort. Det är ett plågsamt men ofrånkomligt faktum, säger Carl Bildt.

See also  Larm om skottlossning – ambulans på plats - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Utrikeskommentator Rolf Porseryd instämmer och menar att Europa måste gå ännu starkare samman och snabbt producera mer material, ammunition och vapen till Ukraina.

– I den värsta av världar kanske stödet från USA försvinner helt och hållet någon gång under höstkanten eller vintern. I alla fall till en stor del, om Donald Trump bestämmer sig för att dra ner radikalt på hjälpen till Ukraina. Då måste Europa ta fanan vidare för att upprätthålla motståndet mot Putin, säger han i Efter fem.

Streama Efter fem på TV4 Play

Svenskt aktualitetsprogram där vi får möta intressanta gäster och blir uppdaterade kring dagens mest engagerande nyheter.

Tilde de Paula Eby och Axel Pileby

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Bildt #risken #för #att #USA #ska #svika #Ukraina

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top