Branden på Oceana Liseberg: Rasrisk försvårar arbetet – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Branden på Oceana Liseberg: Rasrisk försvårar arbetet – Latest International Breaking News Today

Arbetet med att släcka branden på Lisebergs nya äventyrsbad Oceana fortsätter under tisdagen. Branden utbröt under måndagsförmiddagen och ett VMA utfärdades då tjock, svart rök spred sig över hela Göteborg.

På tisdagsmorgonen uppger räddningstjänsten att man har kontroll på branden men att det fortfarande uppstår glöd- och uppflammande bränder i delar av konstruktionen.

En person saknas fortfarande

Totalt uppsökte 22 personer vård för sina skador, alla skador bedömdes som lindriga. Under kvällen gick polisen ut med informationen om att man upprättat en anmälan om att en person är försvunnen i samband med branden.

– Han är knuten till arbetsplatsen och han har inte lyckats lokaliseras inom varken sjukvården eller någon annanstans, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på Polisen.

Räddningstjänsten har bedrivit räddningsarbete i badhuset men inte påträffat någon person.

– Vi har fått uppgifter om att det kan saknas någon. Vi är inne och söker, men vi kommer inte åt alla delar. Det bedrivs fortfarande släckning och det finns rasrisk, för att komma åt alla delar måste man säkra konstruktionen, säger räddningsledaren Kristoffer Wahter Silfwerbrand.

Risk för att delar av bygganden rasar

Arbetet med att släcka branden pågick under natten och fortsätter under morgonen. Räddningstjänsten uppger även att man fått kontroll på branden.

– Vi har bedrivit en aktiv och intensiv insatt som fortsatt under natten. Vi har fått kontroll över branden, men vi har fortsatt glödande och uppflammande bränder i delar av konstruktionen, det är en ganska komplicerad insats, säger räddningsledaren Kristoffer Wahter Silfwerbrand.

See also  Will You Be Watching Super Bowl LVIII? - Education News

Samtidigt råder det fortfarande en stor rasrisk, vilket försvårar arbetet på plats.

– Vi upprättar säkra zoner inne i byggnaden där vi kan släcka ifrån, vi är framgångsrika men det kommer ta tid, säger Kristoffer Wahter Silfwerbrand.

De platser som de fortfarande brinner på ligger högt upp, i väggar och tak. Bränderna är i anslutning till rutschkanorna, men även en bit in i byggnaden.

– Det hanterar vi med risk för att vägg- och takparti kan rasa, säger Kristoffer Wahter Silfwerbrand.

Brandgaser orsakade explosionen

Filmer från måndagen visade hur en del av badhuset exploderade och delar från bygget kastades ut.

– Vi har haft en tryckvåg och ett omfattande brandförlopp, säger Kristoffer Wahter Silfwerbrand.

Explosionen uppstod enligt räddningstjänsten när brandgaser samlats i ett slutet utrymme och antänts.

– När brandgaserna får kontakt med syre expanderar de, de vill utvidgas och då håller väggar och tak emot. Det leder till en explosion som trycker sönder delar av konstruktionen, säger Kristoffer Wahter Silfwerbrand.

Delar av byggnaden har räddats

Trots de omfattande skadorna har man lyckats rädda en del av badhuset. Bland annat omklädningsrum, kafé och driftrum kommer att klara sig.

– Själva vattenpalatset, där bassängen finns, där är de stora skadorna, säger Kristoffer Wahter Silfwerbrand.

Räddningstjänsten räknar med att släckningsarbetet kommer pågå under dagen och kanske framåt kvällen.

– När vi är klara kommer det krävas ett omfattande renoveringsarbete som kommer ta månader eller år, säger Kristoffer Wahter Silfwerbrand.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Branden #på #Oceana #Liseberg #Rasrisk #försvårar #arbetet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top