Brist på kemiingenjörer på Chalmers i Göteborg – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Brist på kemiingenjörer på Chalmers i Göteborg – Latest International Breaking News Today

Svensk industri står inför en övergång från fossila bränslen till batteridrivna fordon. Men för att genomföra elektrifieringen av fordonsindustrin behövs fler ingenjörer med kemiutbildning.

Efterfrågan är redan nu stor på flera typer av civilingenjörer, och den väntas öka ytterligare när flera stora batterifabriker i Sverige färdigställs de kommande åren.

– Det är först nu det stora behovet av civilingenjörer med kemiteknisk kompetens börjat komma. Hittills har man byggt fabrikerna, det är bara den första Northvolt-fabriken som precis har börjat producera, så man har inte behövt så många kemiingenjörer hittills, säger Aleksandar Matic, professor i materialfysik samt forskare och expert på fältet.

Aleksandar Matic är professor i materialfysik på Chalmers tekniska högskola, och expert inom batterier.

Foto: Tomas Ohlsson

I nuläget hämtas en stor del av ingenjörerna på Northvolts anläggningar från andra länder, eftersom det varit det enda sättet att få erfaren arbetskraft med kort varsel.

På flera lärosäten runtom i landet är söktrycket dock lågt på just kemiutbildningarna, enligt Lars Evenäs. Han är professor och programansvarig för civilingenjörsutbildningarna inom kemiteknikområdet på Chalmers tekniska högskola, som har kemiutbildningar på både civilingenjörs- och högskoleingenjörsnivå.

– Jag skulle säga att det är ett bristande söktryck på båda typer av utbildningar. Bristande framför allt i förhållande till den kompetensförsörjning vi har som uppdrag till näringsliv och industri, säger Lars Evenäs.

Lars Evenäs är professor i tillämpad kemi vid Chalmers universitet, och programansvarig för civilingenjörsutbildningarna.

Foto: Tomas Ohlsson

Men varför är det så få sökande? Lars Evenäs menar att det finns många svar på frågan, men att ett av de mer uppenbara är de negativa associationer många har till kemi.

– Jag tror det finns en del förutfattade idéer, att kemi har en negativ klang i samhället. Kemikalier. Det låter liksom farligt och smutsigt, som något vi inte ska ha att göra med, säger han.

Lars Evenäs tror att kemi har en negativ klang hos många.

Foto: Tomas Ohlsson

Han vill gärna lyfta fram ord och termer som han anser vara mer positiva kopplat till kemi och som känns mindre dammiga – såsom förnyelsebara råvaror, bioraffinaderier, eller elektrifiering. Sådant säger mer om ämnets centrala roll i dag, som en del av omställningen till ett mer hållbart samhälle, menar han.

– Många unga människor väljer en universitetsutbildning som de tänker ska leda till något spännande. Att göra planeten bättre, skapa ett samhälle som är mer hållbart. Vi vill visa att vår utbildning är en sån ingång, en språngbräda ut till en sådan framtid. Det jag är lite orolig för är att kemi inte syns som en del av det nya.

I ett av Chalmers studentlabb träffar DN tre studenter som trots allt valt att studera kemiämnen.

Adam El Sayed, som läser kemiteknik, säger att hans intresse för ämnet väcktes i gymnasiet, tack vare en bra lärare:

– Det var väl där det började. Och så ville man söka något som var tekniskt. Jag hade en väldigt bra kemilärare hon fick det att verka väldigt logiskt och intuitivt, berättar han.

Bild 1 av 3

Foto: Tomas Ohlsson

Bild 2 av 3

Foto: Tomas Ohlsson

Bild 3 av 3

Foto: Tomas Ohlsson

För Frida Hannius, som läser en master i bioteknik, väcktes intresset för biologi och kemi ännu tidigare i livet.

– Jag tyckte det var roligt med biologi, jag kommer ihåg att jag var på ett studiebesök på Chalmers och fick göra glass på flytande väte och sylt. Det gjorde att jag sökte natur och bionatur när jag väl sökte till gymnasiet, säger hon.

Varför tror ni det är så få som väljer att läsa till kemiingenjör?

– Jag tror att företagen behöver visa ännu mer att det behövs kemister. Data och it-ingenjörer förstår man ju att det är väldigt stor efterfrågan på, på grund av hajpen kring AI till exempel. Och det är väldigt mycket fler företag som vill komma till dataingenjörer och marknadsföra sig, jämfört med kemister. Där tror jag företagen har ett litet ansvar, säger studenten Sebastian Müller.

Adam El Sayed tror att det är svårt för gymnasieungdomar att visualisera vilka tillämpningsområden som finns inom kemi.

– Det är mycket enklare att tänka sig vad en läkare gör än vad en kemist gör, till exempel. Det är nog svårt att få konkreta bilder av vad en kemist skulle kunna jobba med. Sen tror jag populärkultur har ett visst inflytande: ”Kemi är lika med Breaking bad”. Så det kanske inte har ett så bra rykte, säger han.

Professor Aleksandar Matic anser att en ingenjörsutbildning inom kemi är ett av de bästa sätten att bidra direkt till grön omställning och hållbar utveckling.

– Det är jättebra att läsa andra saker som systemstudier, hur saker funkar. Men om vi inte har de tekniska lösningarna så hjälper inte det. De tekniska lösningarna ligger till grund för att vi ska kunna ställa om, säger han.

– Om vi inte får solceller som funkar jättebra, batterier som kan lagra elen, då kan vi inte ställa om. Och det är kemin som lägger grunden för detta.

Fakta.Batterifabriker i Sverige

Flera stora satsningar har skett på batterifabriker de senaste åren i Sverige.

Fabriken Northvolt Ett ligger på det nyanlagda industriområdet Bergsbyn i Skellefteå. Fabriken stod färdig 2023 och har ett mål på runt 4 000 anställda.

I Göteborg byggs en batterifabrik samt forsknings- och utvecklingscenter av företaget Novo Energy, ett samarbete mellan Volvo Cars och Northvolt. Fabriken, som ska bli runt 130 000 kvadratmeter stor, ska ligga i Torslanda, i anslutning till Volvo Cars fabrik och väntas ha runt 3 000 anställda. Anläggningen väntas kunna börja producera batterier 2026.

2023 invigde Scania en batterifabrik Södertälje med runt 500 anställda.

2022 meddelade Volvo att man planerar att bygga en batterifabrik i Mariestad, vid Korstorp, med förväntad byggstart 2025. Fabriken väntas vara i full gång 2030.

Källa: DN, Scania

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Brist #på #kemiingenjörer #på #Chalmers #Göteborg

See also  Resa till Thailand under skoltermin kan ge vite - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top