Dear Sara: ”Sverige måste lägga mer resurser på samisk musik” – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Dear Sara: ”Sverige måste lägga mer resurser på samisk musik” – Latest International Breaking News Today

På påskafton är det dags för årets upplaga av Samiska melodifestivalen. För första gången någonsin direktsänds det i år även i broadcast i Sverige på SVT24.

I Norge sänds det däremot på bästa sändningstid i landets största TV-kanal – NRK1. I Norge har även artister som Mari Boine, Isák och Keiino under lång tid lockat stor publik även inom majoritetsbefolkningen. Andelen samiska artister som är kända utanför Sápmi i Sverige är betydligt färre.

Det här reagerar bland annat Dear Sara på, högaktuell efter sin medverkan i Melodifestivalen i år.

– Jag hoppas att man vill satsa mer på samisk musik i Sverige, det här med att samiska mello sänds på SVT inte bara är en trend utan att man kanske vågar lägga mer resurser på samisk musik och artister, säger hon i uppsnacket inför Samiska Melodifestivalen.

”Måste göra läxan bättre”

Tina Mehrafzoon, musikjournalist, och som senast sågs programleda bland annat eftersnacket till Melodifestivalen erkänner att bevakningen i Sverige kan bli bättre.

– Vi måste göra vår läxa bättre. Jag är den första att erkänna att det här är en scen som jag inte bevakar så mycket och har så bra koll på. Det är förstås något som jag borde bevaka mer, säger hon.

– I Norge har vi samiska artister som sett till att andra kan nå ut. I Sverige har man väldigt duktiga samiska artister, man har samma möjligheter här men det handlar om att ha med det i en strategi och lyfter samisk musik, säger Ole Máhtte Gaup som ska programleda samiska mello tillsammans med Natalie Carrion.

See also  Putin‘s personal gerontologist, who worked to extend life to 120 years, has died - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Inför det har man gått igenom låtarna och jojkarna i tre program som Natalie Carrion, som också programleder samiska melodifestivalen, håller i.

I det första programmet pratar man bland annat om samisk musik och vilket plats den har i samhället i Sverige.

Se programmet redan nu på SVT Play eller 19:00 på SVT2. Samiska Melodifestivalen direktsänds här på SVT Sápmi, på SVT Play och på SVT24 klockan 20:15 på påskafton.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Dear #Sara #Sverige #måste #lägga #mer #resurser #på #samisk #musik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top