Det står på spel när Emmanuel Macron kommer till Sverige – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Det står på spel när Emmanuel Macron kommer till Sverige – Latest International Breaking News Today

För första gången på närmare 25 år kommer en fransk president till Sverige på statsbesök. I dagarna två ska Emmanuel Macron, som anländer tillsammans med ett entourage av franska toppolitiker och näringslivsrepresentanter, stärka banden till Sverige.

På agendan står bland annat statsbankett, besök i riksdagen och samtal med statsminister Ulf Kristersson. De bägge regeringscheferna kommer också att underteckna ett avtal om närmare samarbete länderna emellan.

Inför besöket skickade Ulf Kristersson en välkomsthälsning. Där gav han presidenten tre tips för ett lyckat Sverigebesök: Klaga inte på dåligt väder, tacka aldrig nej till en fika och våga inte tränga dig i en kö, sade statsministern i skämtsamt klipp som skickades ut på sociala medier.

Men inramningen till besöket är desto allvarligare. Ett givet tema är Rysslands krig mot Ukraina och den säkerhetspolitiska situationen i Europa. Frankrike, som är en kärnvapenmakt och världens tredje största vapenexportör, har gett Sverige sitt fulla stöd under den haltande Natoprocessen och säkerhetsförsäkringar i väntan på ett medlemskap. Under statsbesöket kommer Macron att göra ett stopp vid militärhögskolan i Karlberg.

Ett annan viktig fråga är grön omställning och utbyggnaden av ny kärnkraft. Franska kärnkraftsföretag har varit inblandade i byggen av en rad kärnkraftsreaktorer de senaste åren, erfarenheter som den svenska regeringen vill kunna dra nytta av när de nu drar i gång sin egen kärnkraftsoffensiv. I höstas ingick de bägge länderna en avsiktsförklaring om närmare samarbete på kärnkraftsområdet, något som nu ska fördjupas ytterligare.

Efter ett dygn i huvudstaden fortsätter Emmanuel Macron till Skåne. Där ska presidenten bland annat besöka forskningsanläggningen ESS i Lund, och till Lundastudenternas förtjusning delta under en talarkväll hos Studentafton.

See also  Hotellgästen efter branden: ”Tur att inget hände oss” - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Presidenten skulle egentligen ha besökt Sverige i höstas men resan ställdes in med kort varsel. Medieuppgifter gjorde gällande att besöket sköts upp på grund av den höjda terrorhotnivån i Sverige, något som dock tillbakavisats från franskt håll.

Senast en fransk president avlade statsbesök var våren 2000 då Jacques Chirac var president.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Det #står #på #spel #när #Emmanuel #Macron #kommer #Sverige

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top