Emilia administrerar “Köpfritt år”– haft köpstopp i åtta år – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Emilia administrerar “Köpfritt år”– haft köpstopp i åtta år – Latest International Breaking News Today

Allt fler vill sluta shoppa och lever med köpstopp. Det märker den inbitna superspararen Emilia Arvidsson. Hon tror dels att det handlar om ekonomin, men inte bara.
– Det finns en konsumtionströtthet, folk undrar ”vem är jag om jag inte shoppar?”, säger Emilia Arvidsson.

Författaren och journalisten Emilia Arvidsson har haft köpstopp i över åtta år. 2018 blev hon administratör för Facebookgruppen “Köpfritt år”. Där tipsar hon och medlemmarna varandra om olika sätt att leva med köpstopp. Då hade gruppen runt 800 medlemmar, idag är de knappt 8 000. Medlemsantalet har ökat markant de senaste tre månaderna, enligt Arvidsson.

– Jag tror dels att det beror på det ekonomiska läget, men jag tror också att det finns en konsumtionströtthet. Att man inte vill vara med i den här shoppingkarusellen, säger hon.

”Första året kunde jag spara 100 000 kronor”

Idag är det framförallt av miljöskäl som Emilia Arvidsson inte shoppar, men när hon började handlade det om ekonomin. Uppväxten med en ensamstående mamma och ekonomisk oro har satt sina spår.

– Jag har kunnat ha en buffert. Det första året kunde jag spara 100 000 kronor. Jag vill känna mig trygg och kunna klara mig även om jag inte har någon inkomst i tre-fyra månader.

Köper fika och hudvård – ibland

Man behöver inte avstå från att köpa allt för att vara köpfri, tycker Emilia Arvidsson. Det räcker att sätta stopp för vissa kategorier – lägger man mycket pengar på kläder kan man begränsa det. Själv köper hon fika och hudvård ibland. För ett tag sen spontanköpte hon ett par nya hörlurar, trots att det egentligen är emot hennes principer.

See also  Ballistisk robot avfyrad från Nordkorea - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

– Jag tyckte att det var lite häftigt. Jag brukar säga att jag glömt koden till mitt bankkort, för jag drar det så sällan. Men jag lyckades betala, säger Emilia Arvidsson.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Emilia #administrerar #Köpfritt #år #haft #köpstopp #åtta #år

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top