Emma Bouvin: Netanyahus desperation kan leda till vapenvila i Gaza – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Emma Bouvin: Netanyahus desperation kan leda till vapenvila i Gaza – Latest International Breaking News Today

Silverfärgade små tält står uppradade på gatan i Jerusalem där premiärminister Benjamin Netanyahus privata bostad ligger. De anhöriga till israeler som den sjunde oktober kidnappades till Gaza säger att deras tålamod är slut. Nu ska de protestera här dag och natt tills Netanyahu och hans regering sluter ett avtal som ser till att alla israeler i Gaza får komma hem.

Tältandet är bara en av många pågående kampanjer från en grupp som blivit allt mer ilsken, uppgiven och desperat under de senaste veckorna. På måndagen stormades det israeliska parlamentet, Knesset, av andra arga anhöriga.

”Varför sitter ni bara här när våra nära och kära dör i Gaza?!” ropade de.

Många anser att det som ledde till den första och hittills enda fångutväxlingen mellan Israel och Hamas var just de anhörigas envisa kampanjande.

Nu kan ännu ett avtal vara förestående. Olika medier har under denna vecka hänvisat till högt uppsatta israeliska källor som har talat om israeliska erbjudanden till Hamas. CNN rapporterar att Hamas högsta ledare ska ha erbjudits fri lejd ut ur Gaza, mot att Hamas släpper de kidnappade israelerna. Syftet ska enligt CNN vara att försvaga terrorgruppen som styr Gaza och därmed kunna ta kontroll över hela området.

Premiärminister Benjamin Netanyahu, som har kritiserats hårt för att inte ta sig tid för de anhöriga till gisslan, träffade på måndagskvällen anhöriggruppen utanför hans bostad.

Foto: Abir Sultan/AP

Nyhetssajten Axios uppger å sin sida att Israel ska ha erbjudit Hamas två månader av vapenvila (eller ”stridspaus” som Israel brukar föredra att kalla det) om de låter alla i gisslan få komma hem. Dessutom skriver Wall Street Journal att fem arabstater, inklusive Saudiarabien, har lovat Israel en normaliserad relation till saudierna, komplett med diplomatiska relationer mellan Jerusalem och Riyadh. Motprestationen: en självständig palestinsk stat.

Hamas uppgavs på tisdagen ha tackat nej till det förslaget.

Den israeliska regeringen har inte kommenterat några av dessa uppgifter. Qatar har bekräftat att medling pågår, men inte erbjudit några detaljer om vad som diskuteras.

På måndagskvällen hade premiärminister Netanyahu ett möte med några av de anhöriga som tältar utanför hans bostad. Han har kritiserats hårt för att inte ta sig tid för de anhöriga till gisslan.

Till anhöriggruppen sa han, enligt inspelningar från mötet, att Hamas inte har kommit med några skarpa avtalsförslag alls.

– Jag vill vara tydlig med det, för det florerar så många osanna rykten och det måste vara tortyr för er, sa Netanyahu.

– Å andra sidan så har vi ett israeliskt förslag som jag inte kommer att utveckla. Jag kan inte säga mer just nu, men det finns ett israeliskt förslag som vi har skickat vidare till medlarna.

Begravning på Herzlbergets militärkyrkogård i Jerusalem för en av de 21 israeliska soldater som dog i Gaza på måndagen.

Foto: Ohad Zwigenberg/AP

På tisdagsmorgonen vaknade israelerna upp till nyheten om den största förlusten på en dag för det israeliska försvaret, IDF, hittills under kriget i Gaza. Soldater som var i färd med att demolera ett hus i Khan Yunis-området hamnade i ett bakhåll, vilket fick huset att rasa över dem. 21 av dem dog.

Dödssiffrorna på den israeliska sidan är en liten bråkdel av de rapporterade palestinska offren, men motgångar av detta slag kan också komma att påverka de pågående medlingsförsöken. Netanyahu behöver någon slags seger för att lugna de allt mer högljudda kritikerna. Hans uttalade mål nummer ett är att utrota Hamas – det är han inte i närheten av att lyckas med.

Lyckas han däremot få hem resten av de gisslantagna vinner han möjligen en respit. Liksom Gazaborna.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Emma #Bouvin #Netanyahus #desperation #kan #leda #vapenvila #Gaza

See also  Indian town sets curfew after mosque clashes, police ordered to shoot violators - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top