Experten: Inte säkert att varken Israel eller Hamas accepterar – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Experten: Inte säkert att varken Israel eller Hamas accepterar – Latest International Breaking News Today

14 medlemmar i FN:s säkerhetsråd röstade på måndagen för resolutionen som manar till en omedelbar humanitär vapenvila i Gaza och att Hamas gisslan ska släppas.

USA valde för första gången att lägga ner sin röst helt, något som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu menar är en ”tydlig reträtt”.

Krig mellan Israel och Hamas

  • Ledamöter räcker upp handen i FN:s säkerhetsråd.

    FN: Ja till omedelbar vapenvila i Gaza – USA lade ner röst

  • Den israeliske journalisten Gideon Levy.

    Israeliske journalisten Gideon Levy: ”Jag kallas landsförrädare”

Netanyahu markerade även mot USA genom att direkt ställa in delegationens resa till Washington för att diskutera Israels planerade markinvasion av Rafah.

Sätter diplomatisk press

På pappret är resolutionen bindande men det är oklart vad den betyder för striderna. Anders Persson, statsvetare Linnéuniversitetet, menar att det inte helt säkert kommer att göra någon omedelbar skillnad.

– Jag har väldigt svårt att se att Israel ska acceptera det här rakt av i nuläget och att Hamas villkorslöst ska släppa sin gisslan, säger han i Aktuellt och fortsätter:

– Det är inte säkert att deras sida kommer att följa den här resolutionen. Men jag tror att det på sikt kan få en effekt att pressa parterna mot någon typ av vapenvila, eller att dämpa kriget. Det är det mest signifikanta diplomatiska initiativet hittills i konflikten.

Forskaren tror att andra länder kommer att pressa på och att vi kommer se ”mycket tyst diplomati” framöver.

– Jag tror också att det kommer att pressa förhandlingarna vi för närvarande ser i Doha, Qatars huvudstad, säger Anders Persson.

See also  Health warning issued to boat race crews over levels of E.coli in Thames - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Mer om USA:s skifte och förklaringen till det i videon ovan.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Experten #Inte #säkert #att #varken #Israel #eller #Hamas #accepterar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top