Finska presidentvalet: ”Stubb är lätt att identifiera sig med” – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Finska presidentvalet: ”Stubb är lätt att identifiera sig med” – Latest International Breaking News Today

I det lyxiga villaområdet Westend, väster om Helsingfors, väntar man ivrigt på valkvällen. Här röstade 65 procent på Alexander Stubb i första omgången. Stubb flyttade själv hit 2009, efter fyra år som EU-parlamentariker.

– Alexander Stubb blir en bra president eftersom han vill knyta närmare band med USA. Det är viktigt under de kommande sex åren, säger Marko Ikävalko, som bara någon dag tidigare suttit i publiken under en direktsänd debatt mellan presidentkandidaterna Pekka Haavisto och Alexander Stubb.

Ikävalko visar en selfie som han tagit tillsammans sin presidentkandidat.

– Det är lätt att identifiera sig med honom, säger han.

Marko Ikävalko tog en selfie med presidentkandidaten Alexander Stubb.

Foto: Philip Teir

Westend är en stadsdel i storkommunen Esbo, som ingår i huvudstadsregionen med Helsingfors.

Under vintern har det sagts att den språkkunniga och ständigt sportande Alexander Stubb kan vara svår för en del finländare att identifiera sig med, men i Westend är det här inget problem. Här har många sett Stubb i joggingshorts eller lycra när han varit på sina omvittnade löp- och cykelturer. På vintern kan man se honom i skidspåret.

– Jag brukar se honom i butiken ibland. Han hälsar alltid glatt. Han är energisk och ler brett. Många i Westend är samlingspartister, säger Susanna Line, som redan förhandsröstat på Stubb.

Samlingspartiet är det borgerliga parti som just nu sitter vid makten i Finland och som kan jämföras med svenska Moderaterna. Westend är starkt borgerligt, liksom hela kommunen Esbo.

Mervi Ryynänen är på väg till en tennismatch. Hon säger att Stubb har en tillmötesgående stil. Också hon brukar möta honom och hustrun Suzanne Innes-Stubb i butiken.

– Presidentens jobb är att sköta vår utrikespolitik och att vara Finlands ansikte utåt. Stubb är diplomatisk och kunnig, säger hon.

Mervi Ryynänen i Westend, ett välbärgat område väster om Helsingfors där många röstar på Alexander Stubb.

Foto: Philip Teir

Men precis alla i Westend är inte Stubbanhängare. Vid ett utegym står Kari, som för DN bara vill ge sitt förnamn.

– Jag röstar inte på Stubb. Jag blir deprimerad när jag ser vad den här regeringen och hans parti håller på med. Man skär i välfärden och stramar åt invandringen. Det är fel väg att gå.

Finland får en ny president i en sällsynt orolig tid, med ett krig i landets närområde. Den nya presidenten kan tvingas ta ställning till oväntade angrepp från Ryssland. Det kan handla om intensifierad hybridkrigsföring, som under 2023, då Ryssland skickade busslaster med asylsökande till Finlands gräns.

Den senaste mätningen från Yle, i torsdags, visar att Stubb skulle få 54 procent av rösterna och Haavisto 46 procent. Samtidigt är det många som frågar sig hur Sannfinländarnas väljare, som gav kandidaten Jussi Halla-aho 19 procent i första omgången, kommer att rösta.

Både Stubb och Pekka Haavisto kan ses som liberala kandidater. Haavisto ligger till vänster om Stubb, och har med sin bakgrund i miljöpartiet De gröna en annan profil, med betoning på klimatfrågor och mänskliga rättigheter. Att Haavisto är homosexuell kan göra att konservativa väljare föredrar Stubb.

– Jag tror att Halla-ahos röster snarare går till Stubb än Haavisto, säger Mervi Ryynänen.

Svenska Yle publicerade förra veckan en medborgarbarometer från universitetet i Helsingfors, med 1 300 personer i panelen. Den visade bland annat att många väljare ser Pekka Haavisto som mer empatisk än Alexander Stubb. Men också att en tredjedel av väljarna anser att Haavistos manliga partner är en orsak att inte rösta på honom, skriver TT.

Pekka Haavisto med sin partner Antonio Flores på valkampanj i Vantaa.

Foto: Vesa Moilanen/TT

– Det var lite överraskande på så sätt att jag har varit en kandidat ett par gånger tidigare och då har det inte spelat någon roll. Men just nu när jag är med i andra omgången så kom det ganska starkt, säger Pekka Haavisto till SVT Nyheter.

Den nya presidenten kommer under de första åren inte att bo i presidentens normala tjänstebostad, Talludden, eftersom den ska renoveras i två år. I stället kommer han bo tillfälligt i stadsdelen Munksnäs i Helsingfors.

Fakta.Presidentens uppgifter

Presidenten i Finland är landets överbefälhavare. Sedan landet anslöt sig till Nato kommer presidenten att vara en central representant för Finland i Natofrågor.

Till presidentens uppgifter hör också viktiga utrikespolitiska linjedragningar, som görs tillsammans med regeringen. Presidenten sköter däremot inte EU-frågor.

Presidenten sysslar med diplomati på internationell nivå och utnämner cheferna på landets ambassader och konsulat.

Till presidentämbetet hör också representation inom landet. Presidenten besöker regelbundet olika regioner i Finland.

Läs mer: Finland får en president så in i Norden

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Finska #presidentvalet #Stubb #är #lätt #att #identifiera #sig #med

See also  Skicrosstjärnan opererad – rehab väntar - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top