Arvika Nyheter – Företagsledarnas stora lättnad: ”Förståndet har segrat” – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Arvika Nyheter – Företagsledarnas stora lättnad: ”Förståndet har segrat” – Latest International Breaking News Today

Många företagsledare reagerade starkt och tog ställning mot regionens kritiserade sparförslag förra veckan.

Lika stor var glädjen över att förslaget drogs tillbaka.

– Helt fantastiskt! Väldigt skönt, säger Christina Nilsson-Särnblad, ekonomichef på Nektab och ordförande på Företagarna Arvika-Eda.

”När tusentals människor står ute i 22 minusgrader för att protestera är det bevis nog på att det här inte är ett litet beslut.”

Det sa Håkan Nordblad, vd på Westra Wermlands Sparbank, under fredagskvällens manifestation.

– Just folkviljan, att tusentals samlas, var tillsammans med goda sakargument från sjukvården och enande politiker det viktigaste. Allt samlat blir väldigt starkt, säger han nu.

Din känsla efter beskedet?

– Glädje, lättnad och stolthet över vilken kraft det finns i västra Värmland.

Förvånad över vändningen?

– Nej, med de motargument och brister i analysen som fanns är det inte överraskande. Känslan var att detta skulle man inte kunna köra igenom och att den politiska majoriteten i regionfullmäktige inte fanns. Det fanns inte en kostnadskalkyl eller konsekvensanalys, inte ett bra skäl. Endast en agenda om att centralisera till Karlstad.

Håkan Nordblad, vd för Westra Wermlands sparbank.
Håkan Nordblad, vd för Westra Wermlands sparbank. Foto: Martin Hugne

Banktoppen riktar några ytterligare ord till regionledningen.

– Jag har varit väldigt kritisk mot de styrande där, men all heder när man tar till sig opinion och fakta och släpper prestigen. Alla kan komma fel, i slutändan bedöms vi på hur vi agerar väl där.

Är faran över nu?

– I den här svängen är faran över, skulle jag tro. Men vi måste hela tiden kämpa för vårt sjukhus, inte ta det för givet och ta tillvara på den styrkan som har visats upp.

See also  Teacher who says she was fired after refusing to socially transition 8-year-old student fights back in court - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

”Helt avgörande”

Kari Andersson, vd för sågverket Hilmer Andersson i Edaorten Lässerud, uttalade sig skarpt om förslaget till AN förra veckan.

– Det var ju en lättnad förstås. Samtidigt var det ett så otroligt orimligt och illa förberett förslag, så det hade varit ett under om det hade gått igenom.

– Förståndet har segrat – för nu i alla fall, konstaterar Kari Andersson.

Kari Andersson, vd Hilmer Andersson i Lässerud.
Kari Andersson, vd Hilmer Andersson i Lässerud. Foto: Helena Söderqvist

Hur viktigt är det här?

– Det är jätteviktigt och helt avgörande för vår del av regionens utveckling. Bara att se på manifestationen som var och hur mycket det betyder för så många. Det är absolut en stor lättnad bland våra anställda.

Hur tänker du inför fortsättningen nu?

– Jag tänkte att nu har vi ju duckat den här krisen i alla fall. Sen kan det vara att politikerna fortsätter smyga igenom en nedmontering – så man får vara på sin vakt. Det är en kris i taget som gäller.

”Oron finns kvar”

Christina Nilsson-Särnblad, ekonomichef på Nektab och ordförande på Företagarna Arvika-Eda, jublar.

– Helt fantastiskt! Väldigt skönt. Det har varit mycket tjo och tjim i mina kanaler.

Christina Nilsson-Särnblad, ekonomichef på Nektab och ordförande på Företagarna Arvika-Eda.
Christina Nilsson-Särnblad, ekonomichef på Nektab och ordförande på Företagarna Arvika-Eda. Foto: Kerstin Herö

Innan var tongångarna andra.

– Det har varit väldigt upprört och oroligt i företagsleden. Sjukhusfrågan är väldigt viktig och kompetensbristen som redan finns hade inte blivit bättre om förslaget gått igenom.

Fortsatt orolig?

– Klart oron finns kvar. Regionen har ett arbete kvar att göra och pengarna ska sparas, men då får det vara där det skadar minst och inte på akuten. Vi medborgare behöver fortsatt hålla ett vakande öga på det här. Vara delaktiga och närvarande, inte släppa garden eller kampviljan.

See also  AI-jätten rusar - kör om både Amazon och Google - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

”Fantastiskt skönt”

Magnus Glavmo, vd för värmepumpstillverkaren Thermia, berättar att han nyss suttit i ett långt möte med hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Daniel Schützer (S) – tillsammans med Volvo CE:s platschef Mikael Liljestrand och Edanesågens vd Lars Erik Klas – när AN når honom.

– Vi satt och pratade med Daniel i flera timmar nästan och det var en bra diskussion. Vi pratade egentligen mycket om hur vi inom industrin hade hanterat en sån förändringsprocess och tryckte på hur viktigt det är att involvera personalen. Det gäller att vända på alla stenar, se vad som är viktigast och utgå från det.

– Skönt att den här frågan är bordlagd. Fantastiskt skönt för oss allihopa – det är nummer ett i det hela, säger Magnus Glavmo.

Magnus Glavmo, vd för Thermia.
Magnus Glavmo, vd för Thermia. Foto: Hans-Åke Henriksson

Kom det snabbare än du hade trott?

– Jag trodde att det skulle komma den här veckan, det hade jag nog förhoppningar om. Det är klart att när man såg det underlag som fanns, eller brist på underlag snarare, så hade man blivit förvånad om det inte hade kommit nu.

Vad fick ni för svar av Schützer?

– Det var väl egentligen bara att det hade blivit fel.

Glavmo tror att allt som varit den senaste veckan, med den enorma uppslutning som varit bland västvärmlänningarna, trots allt är positivt i längden.

– Jag tycker det för mycket gott med sig, att man verkligen har pratat om det och lyft frågan. Väldigt bra för demokratin att folk är intresserade av vilka politiker man väljer till att styra i regionen.

See also  Argentina's maverick Javier Milei pledges to move embassy to Jerusalem, Bibi praises 'dear friend' - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Arvika #Nyheter #Företagsledarnas #stora #lättnad #Förståndet #har #segrat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top