Uråldriga virus kan orsaka ny pandemi när isarna smälter – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Uråldriga virus kan orsaka ny pandemi när isarna smälter – Latest International Breaking News Today

Ett uråldrigt virus i Sibirien riskerar att väckas till liv och orsaka nya epidemier, uppger en utländsk forskare.
– Det finns andra virus som orsakar större problem, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Klimatförändringarna gör att sjöfarten och gruvindustrin ökar i Sibirien. Risken ökar då för att det ska bildas ett hål i permafrosten och att gruvarbetarna då smittas av uråldriga virus.
Det har tidigare hittats levande virus i Sibiriens frost.

2014 lyckades en forskargrupp isolera dessa virus, som visade sig kunna smitta encelliga organismer. Vissa virus visade sig vara 48 500 år gamla, dock inte farliga för oss människor.

”Finns andra virus som orsakar större problem ”

Den mörka permafrostisen är perfekt för sådana här typer av material med sin avsaknad av syre. På grund av klimatförändringarna och is-smältningen kan nu både sjö- och gruvnäringen verka på nya områden i Sibirien – något som riskerar att föra hittills okända virus till ytan och potentiellt smitta oss människor, uppger professor emeritus Jean-Michel Claverie från universitetet i Marseilles i Aftonbladet.

Men Niklas Arnberg vill inte dra det så långt.

– Visst kan det i teorin bli så att något gammalt virus som funnits där i många herrans år skulle kunna komma tillbaka och orsaka problem. Men jag kan nog tycka att slå på stora trumman för det är på gränsen till det alarmistiska. Det finns andra virus som orsakar större problem och som vi ska ha större respekt för, säger han.

Potentiellt smitta människan

Forskare tror att det kan finnas virus inne i isen som legat där upp mot en miljon år och nu vill man mota Olle i grind genom att bevaka området och upptäcka eventuella organismer i tid.

See also  USS Carney intercepts missile attack from Yemen's Houthis - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Men Niklas Arnberg tycker vi borde rikta blickarna mot redan befintliga virus.

– Vi vet inte hur farliga de kan vara, men relativt sett till andra virus som vi redan känner till så finns det andra virus som vi vet kan vara väldigt farliga. Jag tycker inte vi ska oroa oss för det här. Det finns mycket annat att oroa sig för, säger han i Efter fem.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Uråldriga #virus #kan #orsaka #pandemi #när #isarna #smälter

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top