Framsteg i samtal mellan Israel och Hamas – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Framsteg i samtal mellan Israel och Hamas – Latest International Breaking News Today

Påtryckningarna för en överenskommelse mellan Israel och Hamas – och en lindring för civila i Gaza – ökar. CIA-chefen William Burns är nu i Egypten för en ny runda samtal, i syfte att nå en vapenvila och ännu en fångutväxling mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Uppgifterna om framsteg i samtalen kommer från två tjänstemän med direkt insyn i förhandlingarna, enligt AP.

Att David Barnea, chef för Israels underrättelsetjänst Mossad, deltar i samtalen ses av bedömare som ett tecken på att israelerna nu är öppna för ett möjligt avtal med palestinska Hamas, skriver Financial Times.

– Hamas är öppna för att diskutera alla initiativ som leder till ett slut på aggressioner och krig, säger en anonym representant för den militanta palestinska rörelsen till nyhetsbyrån AFP om tisdagens möte.

Bland mötesdeltagarna i Kairo finns även Egyptens underrättelsechef Abbas Kamal och Qatars premiärminister Mohammad bin Abdulrahman al-Thani, enligt AFP. Egypten och Qatar fungerar som medlare med stöd från USA.

Sex veckor

Den amerikanske underrättelsechefen var även med och förhandlade fram det förslag till vapenvila som togs fram i Paris i januari.

USA säger sig nu vilja se “minst sex veckors” paus i striderna mellan Israel och Hamas. De viktigaste delarna för ett avtal, som skulle ge tid till frisläppande av gisslan och humanitär hjälp i Gaza, finns enligt president Joe Biden på plats.

– Det finns också delar som inte är på plats än, sade presidenten efter ett möte med Jordaniens kung Abdullah II i Vita huset på måndagen.

Den jordanske kungen lyfte fram Bidens roll för att lösa konflikten, men tryckte också på det civila lidandet.

See also  Klart: Degerfors IF säljer Seid Korac till serbisk klubb - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

– Vi kan inte stå bredvid och låta detta fortgå. Vi behöver en bestående vapenvila nu. Kriget måste få ett slut, sade Abdullah II.

Civila i kläm

Samtalen i Kairo följer på upprepade varningar från Washington och FN om Israels planerade markoffensiv mot Rafah i södra Gazaremsan. Där, intill gränsen till Egypten, har över miljonen civila palestinier trängts ihop på liten yta under svåra förhållanden, med brist på mat och vatten och återkommande utbrott av hepatit och diarrésjukdomar. Stora delar av världssamfundet betonar att människorna i Rafah inte har någon annanstans att ta vägen.

På tisdagen uppmanas även Israel av Kina att sätta stopp för den planerade offensiven.

Under måndagens israeliska attack mot Rafah dödades uppemot 100 människor i samband med att två gisslantagna israeler fritogs. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lovordade räden som “perfekt”, medan det palestinska utrikesdepartementet kallade den en massaker.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Framsteg #samtal #mellan #Israel #och #Hamas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top