Arvika Nyheter – TIDSLINJE: Från förslag till tillbakadragning – här är turerna i sjukhusfrågan – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Arvika Nyheter – TIDSLINJE: Från förslag till tillbakadragning – här är turerna i sjukhusfrågan – Latest International Breaking News Today

Politikerna enas

Tisdagen bjöd på en massiv kritik, som bara var toppen av isberget. Kommunpolitikerna i Arvika var inte sena med att framföra sina åsikter. Kristina Bengtsson-Nilsson, moderat oppositionsråd, hade det här att säga:

– Jag är riktigt upprörd! Hur kommer detta påverka livet för våra medborgare i Arvika, Eda och Årjäng? Hur ska CSK kunna ta emot alla de som inte längre får vård på Arvika sjukhus? Ska god och nära vård bara gälla de som bor i Karlstad? Och de ska utreda konsekvenserna EFTER att de tagit beslut?

Edas moderata kommunalråd, Hanna Andersson, var oroad över de ännu längre ambulanssträckorna det skulle innebära för kommunens invånare.

– Redan nu har Eda en av de längsta väntetiderna på ambulans i hela Sverige. Då har vi tre mil till sjukhuset. Jag vågar inte ens tänka tanken om det ska bli tolv mil, sa hon.

Jag vågar inte ens tänka tanken om det ska bli tolv mil

Hanna Andersson

Även Peter Söderström, socialdemokratiskt kommunalråd i Arvika, riktade kritik och gick därmed emot sitt eget parti.

– Jag vädjar till regionen att lyfta bort ärendet från dagordningen den 30:e januari eftersom det är ett ogenomtänkt förslag med tveksamhet kring de siffror som presenterats och dessutom saknas en beskrivning av konsekvenserna och riskerna med förslaget, sa han.

Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika.
Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika.

Enade politiker vill rädda akuten: ”Vädjar till regionen”

Värmlands borgerliga allians ställde sig på Arvikapolitikernas sida. Sara Kihlström (KD) sa att ”chockad” och alliansen krävde att förslaget skickas på återremiss.

– Konsekvensanalysen som gjorts är inte tillräcklig för att säkerställa en trygg vård i västra Värmland, sa Sara Kihlström.

Borgerligt nej till beslut om neddragningar på Arvika sjukhus: ”Jag är chockad”

Många ur personalen på Arvika sjukhus skickade in en insändare till AN där de beskrev hur det ser ut på sjukhuset och hur de inte kan förstå förslaget som kommit.

”För oss som arbetar på Arvika sjukhus låter förslaget horribelt och det kommer ej vara jämlik vård för västra Värmlands invånare”, var en mening ur insändaren.

”Sverige har minst IVA platser i Europa (har vi glömt pandemin?) och att Sverige står inför rustning av civilförsvar, krigsberedskap etcetera… Då lägger Region Värmland ner…”, var en annan.

Personal på Arvika sjukhus sågar sparförslag – varnar för konsekvenser: ”Horribelt”

Stina Höök (M), regionråd och ansvarig för regionala utvecklingsfrågor, tyckte att förslaget saknade helhetsbilden och att ”hälso- och sjukvård inte är en egen ö i samhället”.

Regionrådets kritik mot besparingen: ”Riskerar bli värdelös”

AN:s chefredaktör, Thomas Tynander, lyfte frågan i sin ledare:

Rädda vår akutmottagning!

Akutmottagningen på Arvika sjukhus hotades.
Akutmottagningen på Arvika sjukhus hotades. Foto: Rasmus Isaksson

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Arvika #Nyheter #TIDSLINJE #Från #förslag #tillbakadragning #här #är #turerna #sjukhusfrågan

See also  Fire set off by a gas explosion in Kenya kills at least 3 people, injures 270 - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top