Hamid Nourys son greps i Sverige – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Hamid Nourys son greps i Sverige – Latest International Breaking News Today

Livstidsdömde Hamid Nourys son, Majid Noury, reste från Iran till Sverige för att hälsa på sin pappa i häktet i Stockholm i torsdags.

När det var dags för besöket, som enligt tingsrätten, ordnats av en svensktalande vän, visade det sig att han inte var med på besökslistan och att han därför inte kunde träffa sin pappa.

I samband med besöket tog Majid Noury bilder och filmade sig själv med sin
mobiltelefon med polishuset och häktet i bakgrunden, och greps därmed för olovlig fotografering av skyddsobjekt.

Det framgår av handlingar från Stockholms tingsrätt som TV4 Nyheterna tagit del av.

Dömdes till dagsböter

Majid Noury greps vid 13-tiden i torsdags i samband med fotograferingen vid Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm. Han anhölls därefter och släpptes senare på söndagen.

– Han frihetsberövades för att han inte skulle kunna undandra sig lagföring på fri fot, säger åklagare Rickard Hofmann.

Han dömdes på söndagen till att betala 40 dagsböter. Han ska även betala en avgift till brottsofferfonden på 1 000 kronor.

”Han har olovligen och i strid med särskilt förbud avbildat skyddsobjektet “kvarteret Kronoberg m.m.” genom att filma och fotografera detsamma.”, skriver tingsrätten i domen.

Majid Noury förnekar brott och menar att han inte visste om att det var förbjudet att filma vid platsen. Hans mobiltelefon har beslagtagits.

Hans advokat Martin Persson uppger för TV4 Nyheterna att han varit i kontakt med ambassaden.

– Han dömdes till dagsböter, så det är glädjande även om hans inställning är att han inte borde ha dömts överhuvudtaget, säger Martin Persson till TV4 Nyheterna och fortsätter:

See also  Julie Robinson Belafonte, Dancer, Actress and Activist, Dies at 95 - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

– Jag har varit i kontakt med ambassaden och pratat med dem men i princip bara informerat dem om att han är försatt på fri fot och vad domen blev.

Iranska medier

Under påskhelgen kom rapporter från Hamid Nourys dotter och flera iranska nyhetsbyråer om sonens gripande.

”Efter timmar av att inte veta om min bror som hade åkt för att träffa min far… fick vi reda på att han tydligen greps av den svenska polisen”, skrev systern på X.

”Efter en intensiv uppföljning från ambassaden och vårt lands utrikesministerium släpptes Majid Nouri (son till Hamid Nouri), som greps av den svenska polisen, idag vid lunchtid.”, skrev iranska ambassaden på X på söndagen.

Majid Noury har själv beskrivit händelsen på X där han tackar iranska medier och alla som uppmärksammat gripandet.

– Jag fick varken kontakta min familj eller iranska ambassaden, säger han i videon.

TV4 Nyheterna har försökt nå Majid Noury via hans ombud.

Folkrättsbrott i Iran

Stockholms tingsrätt dömde Hamid Noury för grovt folkrättsbrott för sin medverkan i att ett stort antal politiska fångar i Iran avrättades sommaren 1988.

Svea hovrätt fastställde straffet mot iranska Hamid Noury i december 2023.

I Iran var Noury åklagarbiträde. Det var i den rollen han, enligt tingsrättsdomen, valde ut fångar till en kommitté som sedan beslutade om avrättning. Han ska även själv ha deltagit i avrättningarna vid några tillfällen.

Enligt flera bedömare har Iran frihetsberövat den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus i syfte att få till en fångutväxling med Noury.

Floderus greps vid en resa i Iran förra våren och förra helgen åtalades han för spioneri.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Hamid #Nourys #son #greps #Sverige

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top