Här får du det största fritidshuset – för minsta summan – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Här får du det största fritidshuset – för minsta summan – Latest International Breaking News Today

Samtidigt som bopriserna stiger i landet, är det högsäsong för fritidshus. Och det finns områden där du kan göra kap.
Tittar man generellt i landet så är det dyrare längs kusterna, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Utbudet av fritidshus har ökat ungefär 40 procent jämfört med ett år sedan, vilket motsvarar runt 2 500 bostäder. Men priserna skiljer sig i landet.

Enligt statistik från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kan ett fritidshus på 19 kvadratmeter gå på en miljon i Stockholmsområdet-

– Det är stor skillnad på länen, det ser vi på aktivitet och prisläge. Mest fritidshus för pengarna får vi i Kronobergs län, säger Marcus Svanberg i Nyhetsmorgon.

Billigaste fritidshusen i Kronoberg

I Kronobergs län får man ett fritidshus för samma summa, en miljon, som är 67 kvadratmeter stort. Även i Örebro och Norrbottens län kan man fynda.

– Stockholm har väldigt hög efterfrågan, så där ligger priserna generellt högre. Likadant på Gotland där priserna pressas upp av att många Stockholmsköpare kommer dit.

På topplistan för dyraste fritidshusen ligger även Jämtland, där populära skidorten Åre driver upp priserna.

Det finns även en uppstickare. I Skåne har priserna ökar med 81 procent jämfört med för fem år sedan. Uppgången kan delvis förklaras med den svaga svenska kronan.

– Den har varit extra pådriven av köpare från Danmark och Tyskland. Deras valutor har blivit mycket starkare och man har tyckt att de svenska fritidshusen nere i Skåne varit billiga.

– Den tendensen har dämpats lite eftersom de också varit påverkade av höga räntor.

See also  Friidrott: KD-ministern Jakob Forssmed satsar mot veteran-VM: ”Personligt rekord kommer det bli” - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Så ska du tänka som köpare

Förutom att planera sin budget, råder Marcus Svanberg till att välja ränta med omsorg.

– Ska man binda räntan eller ha den rörligt, det beror på hur mycket risk man vill ta. Nu tror de flesta bedömare att Riksbanken kommer börja sänka räntan det närmsta året, så det kan ju löna sig att ha den rörlig.

Han påminner även om att bostadslånet på ett bostadshus är avdragsgillt.

– Se till att jämka. Det innebär att du får ner din skatt, och får mer pengar varje månad så att du kan betala dina utgifter.

När man planerar sin budget kan man även fundera på hur mycket man kommer nyttja fritidshuset. Om det inte är hela året – kan det vara läge att hyra ut.

– Om man till exempel köper ett fritidshus för att köra skidor på vintern, då finns det jättemånga som är intresserade av att hyra ett fritidshus på sommaren för att vandra.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Här #får #det #största #fritidshuset #för #minsta #summan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top