Herr B: De kallar mig Henrik och det är Jesus fel – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Herr B: De kallar mig Henrik och det är Jesus fel – Latest International Breaking News Today

Det är inget fel på ”Henrik”. Anrikt namn, lättuttalat, populärt i min åldersgrupp och orsak till sköna smeknamn som Henke, Hempa och Hinken. Mitt enda problem med ”Henrik” är att landets alla telemarketingmänniskor tror att jag heter det.

Någonstans på en central lista måste mitt riktiga förnamn ha bytts ut och eftersom grundtipset på varenda säljkurs verkar vara att berätta för kunderna vad de heter låter det ofta så här ur min telefon:

– Nämenhej, Henrik! Vad fint att jag fick tag på dig, det är nämligen din turdag, Henrik. Jag har ett riktigt vasst erbjudande med ditt namn på: tio procents rabatt. Inte fem procent, inte sju, Henrik. Vi snackar 10! Okej, bindningstiden är 30 år men det är noll problem att bryta avtalet om du skulle dö. Hur låter det, Henrik? Bara att slå till, va?

Jag pratar oftare med telefonförsäljare än någon annan jag känner. Det beror på att jag svarar när det ringer, även om jag inte känner igen numret.

Självklart vet jag att ”tala i telefon” är ungefär lika inne som gikt och demokrati, men jag föredrar det ändå framför chattar. Bland annat för att man har större chans att uppfatta huruvida personen i andra änden verkligen menar ”tummen upp, dubbelsmiley” eller snarare lutar åt ”det finger som är upp är inte direkt tummen, mellanchefsjävel.”


”Tycka att man har rätt” inte är en tillräcklig ursäkt för att bete sig som ett arsle

Och är man ett telefonfan, som jag, har man faktiskt en moralisk skyldighet att hörsamma den gyllene regeln (Matteusevangeliet kap 7, vers 12): ”Allt vad ni vill att människorna skola göra för er, nämligen svara i telefon, det skola ni ock göra för dem när det ringer. Det är vad lagen och profeterna säger.”

See also  Rekordvarm januari – 1,66 grader högre än förindustriell tid - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Det är alltså Jesus fel att jag kallas Henrik. Ändå drabbas jag, när det händer, av en okristlig lust att retas med telemarketingpersonen. Till exempel genom att variera hennes namn – som ofta är Tindra – under samtalet.

Ett glatt ”hej själv, Trinda”, kan följas upp med ”jag förstår precis, Trenda” och ”en sista sak, Trumma, ingår ett eventuellt omspel i Svenska cupen i standardpaketet? Alltså, gäller rabatten även om Bajen skulle ta Häcken i kvarten?”

Men jag låter bli (nästan alltid) eftersom jag, visserligen skamligt sent i livet, har insett att ”tycka att man har rätt” inte är en ursäkt för att bete sig som ett arsle. Något som, kära läsare, faktiskt inte bara gäller när man pratar med telefonförsäljare.

Läs mer

Förra Herr B-kåseriet: The awful power of mild social skam

Herr B-klassikern: Dags att hylla den rimliga administrationens superhjältar! (2021)

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Herr #kallar #mig #Henrik #och #det #är #Jesus #fel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top