Hund som attackerade barn avlivas – ”jättesnäll” enligt brottsdömd ägare – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Hund som attackerade barn avlivas – ”jättesnäll” enligt brottsdömd ägare – Latest International Breaking News Today

Den hund som attackerade och bet en 10-årig pojke i Göteborg i början av januari har avlivats. Länsstyrelsen beslutade att hunden skulle avlivas kort efter händelsen, men beslutet överklagades av hundens ägare, en brottsdömd man i 30-årsåldern som hävdade att hunden – som tidigare attackerat två andra barn – egentligen är ”jättesnäll”.

Vid åttatiden på kvällen den 8 januari i år blev en 10-årig pojke attackerad och svårt biten av en hund i Kortedala i Göteborg. Flera personer ingrep och försökte med sparkar och slag få hunden att släppa taget om pojken. När pojken till sist kom loss lyckades personerna få in den skadade pojken i en bil med sin mamma.

– Hunden sprang och ville attackera pojken igen medan pojken var i bilen. Det var många andra på plats men hunden ville bara ha honom. Det kändes personligt, berättade ögonvittnet Mary för SVT Nyheter Väst.

Pojken fick kraftiga bitskador i höger arm och togs till sjukhus för vård. Den lösspringande hunden kunde infångas av polis en timme senare, men först efter att gator spärrats av och spårvagnstrafik stoppats i stadsdelen.

– Vi har en bild av vem hundägaren är, men det är inte bekräftat än. Vi har inte lyckats få kontakt med personen, sade polisens presstalesperson August Brandt till TT samma kväll.

Det visade sig att hunden i fråga hade attackerat barn vid två andra tillfällen i december förra året. Den ena attacken skedde i Skåne och den andra i Halmstad, och vid den ena attacken blev ett barn allvarligt skadat.

See also  Efter misstänkta mordet i Gnosjö – går ut med signalement - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Hunden hade även bitit ihjäl en annan hund under en attack i augusti förra året och belagts med restriktioner i form av ett munkorgsbeslut, koppeltvång och krav på att en fyskiskt stark person tar hand om hunden. Tvångsåtgärderna hade emellertid inte blivit delgivna hundägaren.

– Den här hunden har en djurägare som vi inte kunnat hitta. Den har farit runt mellan olika personer som haft hand om hunden tillfälligt, så polisen har inte kunnat delge ägaren, sade Violetta Delgado, handläggare på länsstyrelsen i Halland, till SVT Nyheter Väst.

Men enligt P4 Halland hade polisen ett utmärkt tillfälle att delge hundens senast registrerade ägare om beslutet då de haft honom i förvar under perioden. Mannen har även varit i tingsrätten under tiden som han skulle delges beslutet.

– Det är olyckligt, det är fruktansvärt att barn ska behöva bli bitna av hundar. Och hade han blivit delgiven beslutet redan från början hade det kanske undvikits, sade Anders Norberg, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Halmstad, till P4 Halland.

Hundens senaste registrerade ägare är en man i 30-årsåldern som är skriven i Halmstad och tidigare dömd för flerta brott, bland annat misshandel, ringa narkotikabrott, grovt vapenbrott och häleri. I november förra året åtalades han för rattfylleri.

Även de fyra övriga personer som varit registrerade som hundens ägare har lagförts för olika typer av brott enligt SVT Nyheter Västs genomgång av registeruppgifter från Jordbruksverket.

Efter attacken på pojken i Kortedala omhändertogs hunden av Länsstyrelsen, som beslutade att den ska avlivas.

– Vår bedömning är att hunden inte ska omplaceras eller lämnas tillbaka till djurägaren. Länsstyrelsen anser att hunden Mailo utgör stor fara både för djur och människor. Risken är alldeles för stor att nya allvarliga incidenter kan inträffa igen, sade Violetta Delgado till Dagens Nyheter.

See also  Several violent criminals in US illegally are arrested - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Ägaren motsatte sig beslutet och skrev i mejl till länsstyrelsen att han älskar hunden som en son, att den vuxit upp med barn och är ”jättesnäll”.

”Han brukar träffa barn och små hundar det var inget problem” skrev mannen, som hävdade att den senaste attacken berodde på att han på grund av en akut situation lämnat över hunden till en vän, som i sin tur lämnade den vidare till personer som inte kunde hantera den.

Ägaren och ytterligare två personer överklagade beslutet om att avliva hunden, men på måndagen blev hunden avlivad, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Det är en hund som inte ska ut i samhället igen. Den är för farlig, säger Vanja Kinch, biträdande enhetschef på Länsstyrelsen i Halland, till SVT.

Enligt Kinch ska även personalen på djurhemmet där hunden befann sig ha skrämts av hundens beteende.

– Personalen vågade inte gå in till hunden. De rastade den inte så det är inte heller ett bra hundliv att sitta instängd, säger Vanja Kinch.

Läs även: Afrikansk fotbollshjälte bets ihjäl av sina egna hundar

Läs även: Äldre kvinna anhållen – misstänks för attentat mot hundar

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Hund #som #attackerade #barn #avlivas #jättesnäll #enligt #brottsdömd #ägare

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top