Hur ska man uppfostra söner i ett kulturkrig som ser dem som kanonmat? – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Hur ska man uppfostra söner i ett kulturkrig som ser dem som kanonmat? – Latest International Breaking News Today

Jag har två söner. Jag är övertygad feminist. I sak finns mellan dessa två omständigheter inga som helst komplikationer.

Feminismens mål är ju att både män och kvinnor (och alla andra tänkbara varianter) ska befrias från de skrankor som håller oss kvar där vi förväntas stanna. Flickor och kvinnor ska befrias från plikten att behaga och beundra, pojkar och män från plikten att stoiskt uthärda och okritiskt inordna sig i andra mäns hierarkier. Redan när jag skriver detta självklara blir jag dock osäker. Hur skulle jag uttrycka det till mina barn?


Det har yrats om ”vita kränkta män”, privilegier har jämställts med personlig skuld och enskilda manliga debattörer har hånats skoningslöst

För gentemot barn och unga fungerar inte de vanliga kollektiviseringar vi använder för att kunna beskriva världen. Om de inte känner igen sig i en beskrivning ignorerar de den fullständigt, utan att ens passera ”inte alla män”. Och om de känner sig orättvist anklagade blir de rasande. Det är inte helt lätt att förklara de strukturer som otvetydigt gör livet svårare för personer som inte är blonda, svenska medelklasspojkar utan att det tas emot som kränkande teser om arvsynd.

Det hjälper förstås inte heller att feminismen de senaste decennierna emellanåt varit lika ytlig och populistisk som den radikalhöger som i dag verkar ha kopplat greppet om unga mäns politiska hjärtan. Det har yrats om ”vita kränkta män”, privilegier har jämställts med personlig skuld och enskilda manliga debattörer har hånats skoningslöst. Ibland har det säkert varit berättigat, men ofta har det snarast framstått som mobbning.


I stället för att lajva högerradikala manfluerare skulle man kunna ta unga män på allvar

Radikalhögern har också medvetet riktat in sig på killar. Den finns på alla spelplattformar och andra digitala ytor där unga män vistas. Där har de odlat den sortens chockhumor som många i gruppen gillar och leder så småningom dem vidare mot radikalisering.

See also  NYC Mayor Eric Adams doubles down on call for changes to city's 'sanctuary' status - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Ett annat sätt som ytterhögern lockar unga män är genom att helt enkelt vända sig direkt till dem. Det är lätt att avfärda tänkandet hos en Jordan B Peterson, men hans kärnbudskap till killar var att de – om de bara ansträngde sig lite – kunde få bra liv, något de både var värda och förmögna att klara av.

De svenska socialdemokraterna kom i höstas fram till att de stött bort unga män genom att fokusera för mycket på feminism. Jag blev först trött, men försökte tänka optimistiskt att de kanske menade den populistiska varianten som mest ville könskriga mot gubbslemmet – ett budskap som förmodligen har svårt att nå killar. I veckan spreds dock en attack från SSU:s medlemstidning Frihet där de dömde ut Ulf Kristersson som ”pk-politiker”. Det var alltså ett skällsord, och baserades på att Kristersson både går i Prideparader och vill stödja våldsutsatta kvinnor.


Man skulle kunna hylla den känslomässiga öppenhet och omsorg om varandra som många tonårskillar i dag visar och som knappt fanns för 20 år sedan

I stället för att lajva högerradikala manfluerare skulle man kunna ta unga män på allvar. Man skulle kunna hylla den känslomässiga öppenhet och omsorg om varandra som många tonårskillar i dag visar och som knappt fanns för 20 år sedan. Man skulle också kunna prata om de dåliga skolresultaten, ökande självmorden och styrkeidealen och om att det finns andra och bättre sätt att vara man.

För ja, en djupare jämställdhet leder till att många män får ge upp en del fördelar. Men i utbyte får de möjlighet att vara helare och mer autentiska människor. Det skiftet har redan börjat ske, och jag önskar det innerligt för både mina egna söner och för alla andra.

See also  Kansas City Chiefs fans deaths: 'Walter White narrative' about party host is 'out of control,' source says - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Läs fler texter av Isobel Hadley-Kamptz

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Hur #ska #man #uppfostra #söner #ett #kulturkrig #som #ser #dem #som #kanonmat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top