Hypnotiserande klangfest med Steve Reich i Silviasalen – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Hypnotiserande klangfest med Steve Reich i Silviasalen – Latest International Breaking News Today

Konsert

Betyg: 5. Betygsskala: 0 till 5.

Steve Reich ”Jacob’s ladder”

Scen: O/modernt vinterfestival, Drottning Silvias konsertsal, Lilla Akedemien i Stockholm.

Silviasalen måste vara Musiksveriges bäst välbevarade hemlighet. Den italienskdesignade konsertsal som invigdes hösten 2022 är fördold likt en förgylld mussla inuti musikskolan Lilla Akademien på Norrmalm. När Hugo Ticciati och O/modernt ensemble slår upp dörrarna för en vinterfestival som kröns med ett svenskt uruppförande av Steve Reichs splitternya ”Jacob’s ladder”, är det därför framför allt föräldrar och skolungdomar som fyller gradängerna ända upp till taket. Men det är som det ska vara: den klangfest som sätter själar i gungning i detta spektakulära akustiska rum är skapad i samspel mellan generationerna.

Den gammaltestamentliga texten om Jakobs dröm, där Guds änglar klättrar på stegar mellan jorden och himmelriket, ligger till grund för den 86-årige Polarpristagarens senaste verk, och har även fått sätta tonen för höstterminens undervisning. ”Jacob’s ladder” uruppfördes i New York i oktober, och framförs i vår på festivaler i Paris och Manchester. Influgna sångarkvartetten Synergy vocals ljudar texten på hebreiska, med raka röster, ovanför en oscillerande klangmatta av marimba, piano, en handfull träblåsare och stråkar. Instrumentala ornament svallar likt havsvågor i kontrapunktiskt vävda mönster, som speglas i salens eleganta balustrader och skiftande ljusspel. Den publik som upplevde det besläktade verket ”Tehillim” på Tonsättarfestivalen i Konserthuset 2011, där samma vokalensemble medverkade, känner igen det hypnotiserande idiomet.

Det judiska temat genomsyrar resten av programmet, med argentinsk-amerikanske Osvaldo Golijovs finstämda ”Lullaby”, ukrainsk-israeliske Boris Pigovats extatiska klezmerkalas och ”Wedding” med finske klarinettvirtuosen Christoffer Sundkvist som musikalisk toastmaster. Samt en gripande final med Aaron Coplands ”Appalachian spring”, först kammarmusikaliskt skir – sedan, när temat ur Shakersången ”Simple gifts” börjar spira, möter skolans trumpetare upp på läktaren och unga musiker strömmar in i salen för att fylla rummet med enkelhet och ljus.

See also  Steelers cut Mitch Trubisky as quarterback room gets thin heading into offseason - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Läs fler konsertrecensioner och allt om musik här

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Hypnotiserande #klangfest #med #Steve #Reich #Silviasalen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top