Jon Persson är trotjänaren som håller ihop pingislandslaget – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Jon Persson är trotjänaren som håller ihop pingislandslaget – Latest International Breaking News Today

Som femteman i landslaget får Jon Persson sällan de stora rubrikerna. De senaste åren har han i stället fått inta en roll som pådrivare, och som en högra hand till förbundskaptenen Jörgen Persson.

– Det är ju lite speciellt. Men jag har inga problem med det. Det viktiga är att vara aktiv och pushande. När jag själv spelar tycker jag att det är viktigt att bänken står upp och hjälper mig. Man kan vara nervös och så tittar man på bänken och får självförtroende. Det är sjukt viktigt inom pingisen, säger han.

37-åringen från Norsjö i Västerbotten har haft en lång karriär – men korar nu sina främsta framgångar som en lagspelare. När Sverige i höstas tog sitt första EM-guld på 21 år i Malmö såg man Jon Persson hoppa upp och ned från sin stol och heja på sina lagkamrater.

Han känner ingen bitterhet över att inte få spela.

– Det var nog lite mer så när man var yngre, nu är det den här rollen jag har och då tycker jag bara att man ska göra sitt bästa och njuta av att hjälpa laget och pusha för vinst.

En ny gyllene pingisgeneration har växt fram. Förutom Jon Persson (längst till vänster) består den av Anton Källberg, Truls Möregårdh, Mattias Falck och Kristian Karlsson.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Men Jon Persson är inte endast en pådrivare för den unga talangfulla generationen. Han har varit med länge och har en lång meritlista. Under lag-VM 2018 i Halmstad var han med och bärgade en bronsmedalj, han har två EM-brons i dubbel och vunnit SM i singel.

Den senaste tiden har han sjunkit på världsrankningen – mycket på grund av att han inte haft tid att flänga runt i världen.

– Vi fick vårt första barn i oktober så det har inte varit så mycket tävlande efter det.

Hemma i Söderhamn har prioriteringarna förändrats, men kärleken till pingisen är fortfarande stark. Han har de senaste tio åren tillhört den franska klubben Angers Vaillante – dit han pendlar för att spela matcherna.

– Det fungerar bra, jag har gjort det i tio år nu. Så klart saknar man att ha tio minuter till hemmamatcherna, men det är något man valt själv, så det fungerar bra, säger han och fortsätter:

– För tillfället är svensk pingis sjukt het. Det är fantastiska spelare vi har. Jag har alltid sagt att startskottet för den här generationen kom när Pär Gerell tog brons på EM i Ryssland 2015. Alla insåg att det var möjligt.


Jag har alltid drömt om att öppna ett kafé.

Att det skulle bli just pingis var inte helt självklart för lagspelaren Persson. Under uppväxten spelade han även fotboll, hockey och innebandy.

– Det började med att mina kompisar spelade och frågade om jag ville följa med. Men jag får erkänna att jag inte vågade gå ner i hallen till en början. Jag visste inte om jag kunde spela pingis.

När det senare blev dags för gymnasiet gick flytten till Köping och då blev det fullt fokus på sporten.

– Jag var inte så van att träna. Jag tränade ungefär två gånger i veckan hemma i Norsjö och de sista åren var det bara jag som höll i träningarna. I Köping på pingisgymnasiet såg de något i mig som ingen annan sett, det fick mig att börja tro på mig själv.

Jon Persson på bänken tillsammans med förbundskapten Jörgen Persson under lag-EM 2023.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Vad händer efter karriären?

– Jag borde kanske ha tänkt mer på det. Det skulle inte förvåna mig om det blir något inom pingisen, troligtvis något i Söderhamn. Jag har alltid drömt om att öppna ett kafé, men det kommer nog aldrig hända.

Varför?

– Nej, då får jag jobba för mycket, säger han skämtsamt och fortsätter:

– Det är för långt bort, men pingisen kan jag ju. Jag tycker att det är kul att hjälpa ungdomar och hålla i träningar, så det skulle inte förvåna mig om jag står där nere i hallen när jag lägger av.

Du har ju redan testat på att vara landslagscoach.

– Absolut, det är det bästa jobbet man kan ha inom svensk pingis så det hade varit roligt att vara förbundskapten någon gång, men vi får se om de vill ha kvar mig efter VM.

Fakta.Jon Persson

Född: 23 oktober 1986.

Bostadsort: Söderhamn, Hälsingland.

Yrke: Pingisspelare.

Aktuell med: En del av det svenska laget i lag-VM som avgörs mellan 16 och 25 februari i Busan, Sydkorea. Spelar till vardags i det franska laget Angers Vaillante.

Den svenska truppen till VM: Truls Möregårdh, Mattias Falck, Kristian Karlsson, Anton Källberg och Jon Persson.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Jon #Persson #är #trotjänaren #som #håller #ihop #pingislandslaget

See also  Carl Johan von Seth: Hit rullar miljarderna när dina räntor stiger - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top