Kamila Valieva stängs av i fyra år – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Kamila Valieva stängs av i fyra år – Latest International Breaking News Today

Kamila Valieva var bara 15 år när hennes positiva dopningstest avslöjades mitt under OS i Peking för två år sedan. Hon var också en av världens främsta konståkare.

Orsaken till tidpunkten, mellan lagtävlingen och den individuella tävlingen, var en försening hos antidopningslaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Enligt internationella antidopningsbyrån Wada var det personalbrist på grund av den vinterns våg av covid-19 som var anledningen till att provet som togs vid jul analyserades först i februari.

En panel från Idrottens skiljedomstol Cas ansåg att det kunde orsaka ryskan ”irreparabel skada” att inte få fortsätta tävla på OS, och beslutade att hon kunde åka vidare trots att ett positivt prov för kärlkrampsmedicinen trimetazidin normalt ska leda till direkt avstängning under tiden som fallet utreds.

En anledning som panelen angav var att hon på grund av det försenade analyssvaret inte hade fått en chans att försvara sig. Panelen ansåg att idrottsorganisationer inte kan ställa högre krav på idrottare än vad institutionerna själva kan leva upp till.

Hon klappade igenom i det fria individuella programmet och gjorde flera misstag, brast ut i gråt efteråt och missade medalj.

Samtidigt tog Internationella olympiska kommittén ett helt annat beslut än Cas, och ställde in medaljceremonin i lagtävlingen, som det ryska laget hade vunnit före USA och Japan. Det är första gången som en olympisk medaljceremoni har ställts in, och åkarna har fortfarande inte fått sina medaljer.

Den ryska antidopningsbyrån Rusada tog lång tid på sig att besluta i fallet. I januari förra året meddelade Wada att Rusadas disciplinkommitté hade kommit fram till att ett brott mot antidopningsreglementet hade skett, men att Kamila Valieva inte bar något ansvar.

See also  How St. Patrick’s says it was tricked into hosting trans activist funeral, why it held 'Mass of Reparation' - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Hennes resultat från tävlingen då hon testade positivt ströks, men i övrigt straffades hon inte.

En förklaring som Kamila Valieva har uppgett är att hon druckit ur samma glas som sin morfar, som tar medicinen.

Både Rusada, Wada och internationella skridskoförbundet överklagade beslutet till Cas. Wada ville se en fyraårig avstängning. Förhandlingar i skiljedomstolen hölls i september.

Kamila Valievas ålder gör att hon tillhör en skyddad kategori i Wadas regelverk. Bland annat innebär det att en utredning av personalen kring idrottaren automatiskt ska inledas vid ett positivt test, men vad den har lett till är oklart.

Artikeln uppdateras.

Läs mer: 15-åringen med hjärtmedicin i kroppen

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Kamila #Valieva #stängs #fyra #år

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top