Kampanjer designas för att skapa oro – ”Väldigt allvarligt” – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Kampanjer designas för att skapa oro – ”Väldigt allvarligt” – Latest International Breaking News Today

Allt oftare varnas det för att desinformation, vilseledning och propaganda används av främmande makter för att skada och påverka befolkningen i ett land.

– Ofta handlar det om att gynna egna intressen. I Rysslands fall till exempel så handlar det om kriget i Ukraina. Man försöker påverka länder i Europa. Det handlar om stödet till Ukraina, säger Andrea Liebman.

Oftast är det statskontrollerat och välorganiserat, som vid desinformationsattackerna mot Sverige, men de kan också vara icke-statliga.

Konspirationsteorier

Typen av kampanjer skiljer sig också åt, enligt Liebman. Vänder sig kampanjerna exempelvis mot myndigheterna kan kopplingen till att skada ett land kännas tydligare än när det sprids desinformation om prinsessan Kate’s hälsotillstånd eller att det finns löss på många hotell i Paris.

– Då handlar det mycket om att det uppstår konspirationsteorier i sociala medier. Här tar man sitt egna olika narrativ och budskap. Sedan kopplar man på konspirationsteorierna som redan sker, säger Liebman.

Här är målet både att skapa ny oro samt spä på redan befintlig oro bland befolkningen i landet genom att ta fasta på en situation som redan finns.

– Man hittar sårbara punkterna i ett land. I engelska kungahusets case handlar det om att minska tilliten till kungahuset, institutioner eller myndigheter i landet.

Dubbelgångare

Under 2022 började tyska myndigheter uppmärksamma att nyhetssajter hade skapats. Dessa efterliknade välkända och etablerade nyhetssajter som The Guardian och Der Spiegel som producerade falska artiklar, enligt Andrea Liebman. För några år sedan handlade det om stödet till Ukraina – men nu ser man att det fortsätter med andra ämnen.

See also  Fotboll: Hedvig Lindahl gör comeback i barndomsklubben: ”Kul att komma hem” - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

– Man ser att man producerar falska artiklar om till exempel jordbruksfrågor i Europa i ett försök att påverka valet i Bryssel i juni säger hon.

I många fall har det även skapats många olika sociala mediekonton som ofta är välmaskade och liknar kända nyhetssajters konton. Informationen blir även mer synlig i sociala medier på grund av algoritmer som engagerar.

Sverige i skottlinjen

Även Sverige har varit utsatt för dessa typer av konspiratoriska kampanjer. Debatten om koranbränningarna är ett exempel.

– Vad man gör där är att man ofta förenklar för att förvilla mottagare i sociala medier, säger Andrea Liebman.

Sverige har även legat i skottlinjen i samband med kampanjen mot socialtjänsten, fortsätter Liebman.

– Nu har ideologiskt motiverade aktörer buntat ihop Sverige tillsammans med västvärlden.
Man bygger de här olika budskapen och narrativen att Sverige är islamofobiskt.

Ständigt pågående

Desinformationen når var och en av oss och är ständigt pågående, enligt Liebman. Dessutom intensifieras den vid särskilda händelser som kriget i Gaza eller Nato-ansökan. Det gör det också extra viktigt att vara källkritisk och bibehålla en hälsosam skepticism, samt informera sig om hur det går till. Exempelvis via myndigheten för psykologisk försvar.

– Vi känner till att det här pågår. Det är viktigt att tänka till ordentligt, titta på källor, klicka på länkar och informera sig ordentligt om vad det är man tittar på innan man engagerar sig, säger hon.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Kampanjer #designas #för #att #skapa #oro #Väldigt #allvarligt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top