Karin Eriksson: Glöm Michelle Obama – Jill Biden är viktigare – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Karin Eriksson: Glöm Michelle Obama – Jill Biden är viktigare – Latest International Breaking News Today

Techentreprenören Vivek Ramaswamy lade ned sin kampanj för att bli republikansk presidentkandidat efter fiaskot i nomineringsvalet i Iowa för några veckor sedan. Men han förblir en populär politisk kommentator på högerkanaler som Fox News.

Nu levererar han profetior om de politiska motståndarna: Joe Biden kommer inte att bli Demokraternas kandidat. Var redo för Michelle Obama.

Debatten om Joe Bidens politiska framtid har stegrats, sedan den särskilda utredaren Robert K Hurs rapport om hanteringen av hemliga dokument offentliggjordes i torsdags. Presidenten frias från brottsmisstankar, men straffas hårt i alla fall, eftersom granskningen porträtterar honom som en ”äldre man med dåligt minne”.

Åldern är en av Bidenkampanjens svagaste punkter. Åtskilliga mätningar visar att en stor del av väljarkåren är skeptisk till att ge en politiker född 1942 förnyat förtroende.


Åldern är en av Bidenkampanjens svagaste punkter. Åtskilliga mätningar visar att en stor del av väljarkåren är skeptisk till att ge en politiker född 1942 förnyat förtroende.

Men idén om att Barack Obamas hustru och USA:s tidigare första dam ska ställa upp i presidentvalet är inte en ny spekulation, utan en bärande del av en konspirationsteori inom den amerikanska högern. Den går ut på att det finns en hemlig plan för att byta ut Joe Biden strax före det demokratiska konventet i augusti.

Den republikanske senatorn Ted Cruz, en annan misslyckad presidentkandidat, marknadsförde idén om att det finns en dold strategi för att lansera Michelle Obama på Fox News förra hösten.

Michelle Obama.

Foto: Robert Deutsch/TT

Ingen inom högern har riktigt lyckats förklara varför Demokraterna skulle ägna sig åt en omfattande mörkläggning runt den sittande presidentens framtidsplaner. Det är nog snarare ett försök att misstänkliggöra de politiska motståndarna, om något dramatiskt skulle hända mellan nu och valet i november.


Det är däremot lätt att begripa varför den ständigt så populära Michelle Obamas namn dyker upp.

Det är däremot lätt att begripa varför den ständigt så populära Michelle Obamas namn dyker upp. Hennes gamla uppmaning till partikamraterna – att höja sig när motståndarna går ned sig i träsket – är en vision om ett annat USA, bortom polariseringen och grälsjukan.

Men hennes styrka är aversionen mot det politiska spelet. Och därför är hon en mycket osannolik presidentkandidat. Ingen vet om hon skulle fungera som politiker.

Den republikanske strategen Karl Rove, tidigare rådgivare till presidenten George W Bush, avfärdar teorin om Obama som ren galenskap.

– Hon är inte ett politiskt djur, konstaterar han i en intervju.

I verkligheten spelar en annan första dam en betydligt viktigare roll för valåret 2024. Jill Biden är en av makens främsta rådgivare.

Jill och Joe Biden anländer till Philadelphia i början av februari.

Foto: Saul Loeb/AFP

Tidigare i veckan publicerade nyhetssajten Axios ett utdrag ur ”American woman”, en bok om presidentfruar som utkommer i slutet av februari. Avsnittet beskriver hur Jill Biden ställer både presidenten och hans medarbetare till svars, när pressträffar går överstyr. Hennes motvilja mot Donald Trump uppges också ha spelat stor roll för hennes stöd till makens återvalskampanj.

Jill Biden får stor betydelse, när Biden nu ska utforma en strategi för att slå tillbaka mot kritikerna. Hon är också den som kan säga åt maken att det är dags att kliva åt sidan – även om det inte är så troligt att hon gör det.

Läs mer:

Karin Eriksson: I en normal värld skulle rapporten bli slutet för Bidens kampanj

Bidens påståenden skiljer sig från utredningen på tre punkter

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Karin #Eriksson #Glöm #Michelle #Obama #Jill #Biden #är #viktigare

See also  Svenska kyrkor vädjar om kriget i Gaza – Dagen - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top