Kommunen säger nej till skolgång i Thailand – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Kommunen säger nej till skolgång i Thailand – Latest International Breaking News Today

Kristina Iwars barn har under vistelsen på Koh Lanta, Thailand, fullföljt sin skolgång enligt skolplikten. Men när familjen bytte från en friskola till en kommunal skola i Solna, fick de avbryta sin vistelse i det tropiska paradiset.

Om barnen inte återvände till skolan i Sverige, skulle familjen få betala ett högt belopp i vite, något även SVT har rapporterat om.

– Vi jobbade därifrån och jag skulle plugga. Jag skickade in underlag och information om att barnen gjorde sina timmar där, för att visa att det är ett fullgott alternativ.

På Koh Lanta levde familjen ett vardagsliv med jobb och skola, men i ett paradis. Närheten till både skola och vänner, gjorde att det blev mer tid med familjen.

– Det är ju jättetråkigt, barnen får inte träffa sina kompisar där. Det handlar också om att kunna ge sina barn upplevelsen, att kunna springa barfota i tre månader.

Kritisk mot att beskeden skiljer sig

Kristina Iwar vänder sig inte mot lagen om skolplikt, men tycker att det är problematisk att olika kommuner och skolor fattar olika beslut. Det finns enligt henne flera andra kommuner som godkänner skolan på Koh Lanta.

– Det bidrar till en enorm förvirring, inte minst ur barnens perspektiv. Det viktigaste är att ju att barnen går i skola och fullgör sin skolplikt. Skolan i Thailand följer svensk läroplan och erbjuder undervisning i små klasser.

Hon upplevde dessutom fördelar med undervisningen i Thailand. Skolan erbjöd full insyn, barnen låg enligt Kristina Iwar före sina klasskamrater i Sverige.

See also  Word of the Day: crucial - Education News

Överväger att flytta

Nu överväger familjen flera olika alternativ för att kunna spendera delar av sina liv i Thailand. Det handlar om att flytta till en kommun som godkänner skolgång på Koh Lanta, eller att helt enkelt skriva ut barnen från skolan.

Fredrik Nordvall, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Solna stad, säger att det finns hårda krav för att man ska tillåtas fullfölja skolplikten utomlands. Ett av de kraven handlar om att det ska finns synnerliga skäl.

– Det är en väldigt skarp skrivning som innebär att det är nästan omöjligt att bevilja det här. Samtliga krav måste vara uppfyllda, vi tycker att det faller på ett eller till och med flera kriterier i det här fallet, säger han.

Han säger att det finns en möjlighet att det görs olika bedömningar i olika kommuner, men att det här ärendet prövats i förvaltningsrätten, som gav Solna stad rätt.

– Utifrån de förutsättningarna skulle vilken kommun som helst ha gjorde likadant, säger han.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Kommunen #säger #nej #skolgång #Thailand

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top