Könstillhörighetslag klar för omröstning | Senaste nytt på SvD – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Könstillhörighetslag klar för omröstning | Senaste nytt på SvD – Latest International Breaking News Today

 • Fastnålat inlägg

  Könstillhörighetslag klar för omröstning

  11 min

  TT

  Den 1 juli 2025 kan den nya könstillhörighetslagen träda i kraft. På torsdagen justerades lagförslaget i riksdagens socialutskott.

  Av de åtta riksdagspartierna var sex överens om att skicka det omstridda förslaget till omröstning i kammaren. Endast KD:s och SD:s ledamöter är emot.

  Men debatten är inte över än. Det råder delade meningar bland annat inom Socialdemokraterna kring lagen, där kvinnoförbundet med Annika Strandhäll i spetsen är emot.

Senaste nyheterna

 • TT

  30 min

  Livshotande tillstånd för skolbarnen i Finland

  De två barn som sköts vid skoldådet i Vanda i Finland i tisdags vårdas fortfarande på sjukhus för skador som beskrivs som livshotande.

  – Enligt uppgifter från sjukhuset har deras tillstånd inte förändrats. Som jag förstår det är deras liv i fara, säger polisens utredare Marko Särkkä till tidningen Helsingin Sanomat.

 • Hovrätten fastställer morddom mot 16-åring

  Svea hovrätt dömer en 16-årig pojke för mord på en 15-årig pojke i Älvsjö i södra Stockholm förra året. Domstolen fastställer tingsrättens dom på tre års sluten ungdomsvård.

  Det var den 8 juni 2023 som offret höggs ihjäl i trapphuset i flerfamiljshuset där han bodde. Enligt domen dödade 16-åringen pojken, som han var bekant med sedan tidigare, genom att hugga och sticka honom ett 40-tal gånger med kniv.

  Offret var uppklädd och på väg till skolbalen när han attackerades. 16-åringen, som var 15 vid tiden för dådet, har förnekat mord och hävdat att han agerade i nödvärn.

 • Spanien: Snart dags erkänna Palestina

  Spanien följer i Sveriges fotspår och erkänner inom kort Palestina som stat. Det meddelar Madrid-regeringen i samband med att premiärminister Pedro Sánchez reser runt i Mellanöstern.

  Och fler EU-länder kan vara på väg.

  Och i onsdags specificerade utrikesminister José Manuel Albares att det ska ske före halvårsskiftet, kanske i samband med EU-valet den 9 juni.

  Sveriges erkännande av Palestina som självständigt land gjordes 2014, och är hittills den enda sådana markeringen som gjorts av ett EU-land. Ett antal östliga EU-länder har också erkänt Palestina, men det gjordes i ett samlat östblocksinitiativ på 80-talet, långt innan de blev EU-medlemmar.

  En vanlig linje numera i Europa är att ett sådant beslut bör fattas av EU som helhet. Ett toppmöte med ledare från Spanien, Irland, Malta och Slovenien nyligen antydde dock att något är på gång. ”Vi diskuterade vår beredskap att erkänna Palestina, och sade att vi kommer att göra det när det kan bidra positivt”, heter det i ett pressmeddelande från mötet.

 • Dieselpriset fortsätter upp

  Ledande drivmedelskedjor höjer priset på bensin och diesel igen. Dieselpriset höjs med 20 öre till 19,44 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade stationer. Senast under onsdagen höjdes priset med 40 öre.

  Bensinpriset höjs med 10 öre litern till 19,59 kronor.

  Även priset på etanol (E85) och biodiesel (HVO100) höjs med 20 öre, vilket ger ett literpris på 14,48 kronor respektive 22,24 kronor. Priset på fordonsgas lämnas oförändrat.

  Priserna är generellt lägre på obemannade stationer och kan variera lokalt.

  Drygt hälften av priserna på fossila drivmedel består av koldioxidskatt, energiskatt och moms på både skatterna och själva bränslet.

 • Sköts ihjäl framför barn – fyra åtalas

  Två unga män, 18 och 21 år gamla, åtalas misstänkta för mordet på en man i 30-årsåldern i Flemingsberg söder om Stockholm förra året, rapporterar Dagens Nyheter.

  Två andra män åtalas för medhjälp till mord. Samtliga fyra nekar till brott.

  Det var natten till den 7 mars 2023 som mannen i 30-årsåldern blev skjuten med flera skott inför bland annat familjemedlemmar och barn i en lägenhet, enligt polisen.

  Enligt stämningsansökan blev han skjuten med ”upprepade skott i huvud och kropp”.

  Brottsoffret hade enligt en tidigare hovrättsdom kopplingar till ett kriminellt nätverk, skriver DN.

 • Höjd beredskap i Israel efter hot från Iran

  eredskapen höjs i Israels militär, i ett läge där ärkefienden Iran har varslat om hämnd för ett israeliskt dödligt anfall mot iranska toppmilitärer i Syrien tidigare i veckan.

  Det görs hela tiden nya bedömningar av säkerhetsläget och då har det beslutats att all permission för landets soldater ska ställas in, meddelar den israeliska militären. Alla förband ska förbli i aktiv tjänst.

  “IDF ligger i krig och utplaceringen av styrkor är föremål för kontinuerlig bedömning utefter behov”, lyder ett utskick.

 • Nytt fall av mässling i Göteborg

  Ytterligare ett fall av mässling har upptäckts i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten. Fallet upptäckte efter att smittspårning genomförts sedan ett tidigare fall upptäckts i förra veckan.

  Den smittade personen var då ett ovaccinerat barn, som tros ha smittats utomlands.

 • Misstänkt mord på svensk kvinna i Norge

  Poliser och ambulans ryckte ut till ett apotek i centrala Arendal, i södra Norge, vid halv tio i tisdags morse. En kvinna hade hittats svårt skadad på gatan utanför ett apotek där hon arbetade.

  Försöken att rädda kvinnans liv misslyckades. Polisen var inledningsvis inte säker på att hon hade blivit dödad, men på onsdagen meddelades att ett mord utreds.

  Nu bekräftar polisen att kvinnan är svensk.

  Ingen har gripits och i nuläget finns det inte någon misstänkt.

  – Gärningspersonen är fortsättningsvis okänd för polisen. Baserat på preliminära uppgifter kan det inte uteslutas att den döda är ett slumpmässigt offer. Polisen jobbar för full styrka för att reda ut detta, säger Vanja Bruvoll vid polisen i Agder fylke.

  Det har inte tillkännagivits hur kvinnan avled. Offrets anhöriga har underrättats om dödsfallet.

 • Kostnaden för Oceana billigare än väntat

  De materiella skadorna efter branden på Lisebergs vattenvärld Oceana uppgår till nästan 500 miljoner kronor, meddelar bolaget – billigare än väntat.

  De första uppskattningarna efter branden tydde på mycket omfattande skador. Men i samband med Lisebergskoncernens kvartalsrapport konstateras nu att projektets värde skrivs ner med 484 miljoner kronor, vilket Dagens Nyheter tidigare rapporterat. Det är ungefär hälften så mycket som först befarades.

  Ännu har inget formellt beslut om en återuppbyggnad av Oceana fattats av Lisebergs styrelse.

 • Peab i avtal med Trafikverket om Västlänken

  Peab tecknar ett avtal med Trafikverket att bygga en del Västlänkens etapp Haga-Rosenlund i Göteborg, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

  ”Uppdraget innebär att Peab ska bygga en del av den underjordiska pendeltågsstationen på en sträcka av cirka 250 meter”.

  Kontraktssumman bedöms uppgå till 1,5 miljarder kronor och projektet ska vara färdigställt 2029.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Könstillhörighetslag #klar #för #omröstning #Senaste #nytt #på #SvD

See also  Estonia supports security of Iraq - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top