Lagändring om juridiskt kön ett steg närmare – splittrar partierna – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Lagändring om juridiskt kön ett steg närmare – splittrar partierna – Latest International Breaking News Today

En ny könstillhörighetslag ska göra det enklare att byta juridiskt kön. Förslaget om att ändra lagen har lagts fram av Moderaterna och Liberalerna, som söker stöd hos oppositionen efter att ha misslyckats med att få med sig sina kollegor i Tidöavtalet.

Varken Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill se en förenklad process för att ändra kön i folkbokföringen.

Den 17e april ska riksdagen rösta om förslaget, och då har Kristdemokraterna begärt och beviljats kvittningsförbud. Det betyder att alla riksdagsledamöter måste vara på plats under voteringen.

Splittrar både M och S

Men trots motstånd inom regeringssamarbetet väntas förslaget ändå gå igenom. Samtliga oppositionspartier säger sig vilja ändra lagen, men i Socialdemokraterna har frågan ändå vållat intern debatt.

Bland kritikerna finns bland annat det socialdemokratiska kvinnoförbundet med ordförande Annika Strandhäll i spetsen. Hon menar att det saknas svar på varför antalet flickor som upplever könsdysfori har ökat kraftigt de senaste åren, och att politiken bör avvakta med att införa lättnader tills det finns mer forskning på området.

2018 lade dock Strandhäll själv fram ett förslag om att reformera könstillhörighetslagen som möttes av hård kritik och aldrig genomfördes. Men nu har hon alltså ändrat åsikt.

– Den kom ju verkligen till i en annan tid. Det har hänt extremt mycket när det gäller könsdysfori, säger hon.

Det är inte bara Socialdemokraterna som är splittrade.

En av de moderater som öppet kritiserar förslaget är M-toppen Christian Sonesson. På Facebook skriver han:

”Det är dags för fler inom partiet att kliva fram (…) I alla fall om ni anser att det är orimligt att barn ska kunna byta sitt kön. Den som inte bekänner färg ger tyvärr sitt tysta medgivande till det orimliga.”

See also  Friidrott: Ingebrigtsen kan bli pappa – mitt under EM - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Lagändring #juridiskt #kön #ett #steg #närmare #splittrar #partierna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top