Lagom ruskigt när ”Furan” blir hämnddrama på scen – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Lagom ruskigt när ”Furan” blir hämnddrama på scen – Latest International Breaking News Today

Barnteater

Furan

Av: Lisen Adbåge

Dramatisering och regi: Nora Nilsson

Scenografi och kostymdesign: Agnes Östergren

Komposition och ljuddesign: Andreas Huumonen

Medverkande: Madeléne Evertsson, Jesper Feldt, Vilgot Paulsen, Simon Rodriguez och Alice Stenberg

Dramaturg: Marie Persson Hedenius

Ljusdesign: Anders Ekman

Maskdesign: Elin Bergström

Kostympraktikant: Artur Lundell Hydén

Scen: Uppsala stadsteater

Längd: 1 h

Målgrupp: rekommenderas från 6 år med vuxet sällskap.

Är det något skräckmakare älskar att göra processen kort med, är det den borgerliga familjen, självaste sinnebilden för aningslös överkonsumtion och självtillräcklighet. Nora Nilsson utgör inget undantag och Lisen Adbåges bilderbok ”Furan” är perfekt för ändamålet.

Berättelsen kretsar kring mamma, pappa och barnen Florence och Rodi som flyttat ut på landet för att bygga sig ett hus. När vi möter den förhöjt stereotypa familjekonstellationen första gången i Nilssons iscensättning är deras ögon världsfrånvänt slutna. När de väl öppnas är de försedda med svartfärgade linser och Alice Stenbergs tuggummituggande tonårsdotter konstaterar snabbt att där saknas täckning. Ett tecken så gott som något på att en modern familj ligger riktigt risigt till. Och hur glatt Madeléne Evertssons mamma än svingar sin motorsåg blir det allt svårare att fälla den nyinköpta tomtens furor. Men då har familjens nybyggariver redan hunnit resultera i allehanda mer eller mindre nödvändiga furumöbler.

Bild 1 av 2

Foto: Tanne Willow

Bild 2 av 2

Foto: Tanne Willow

Lisen Adbåges slagkraftiga bilder är över huvud taget elegant översätta till scen där Agnes Östergrens konturutsågade plywoodscenografi för tankarna till billighetsbyggvaruhusens obeständiga utbud. Här tas också teaterns alla medel i bruk för att återskapa bokens rysliga stämning. Sav, barr och bark från frånvarande träd kryper ut både på scengolv och in i teaterkostym, och det knakar och brakar om Andreas Huumonens ljudbild. I kombination med den olycksbådande musiken råder det inga tvivel om att familjens naturmissbruk inte kommer att ske ostraffat.

Tur då att Nora Nilssons bearbetning försett oss med någon att hålla i handen. Jesper Feldts ljuvligt övertaggade ciceron i loglady-utstyrsel är på plats redan när vi äntrar salongen. Med sina överdimensionerade glasögon, ett sönderklemat vedträ och en direktkontakt som heter duga, utgör han den perfekta länken mellan publiken och det naturens hämnd-drama som snart ska utspela sig. Med hans hjälp tillåts det vara precis lagom ruskigt, och efter slutscenens tillspetsade kretsloppsöppning är det inte utan att ryset följer med oss ut ur salongen.

Läs fler scenrecensioner här.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Lagom #ruskigt #när #Furan #blir #hämnddrama #på #scen

See also  Regeringen tvingar bort Tullverkets GD - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top