tech2blog
Kina vill framstå som ansvarstagande och potentiell medlare mellan Israel och Palestina. Men den neutrala bilden rämnar på hemmaplan.
Inte någon gång har landets ledare fördömt startskottet för kriget, Hamas brutala attack på Israel. Däremot finns det gott om kritik mot Israels svar. Medier fylls med lidande civila i Gaza och fördömanden mot Israels flygattacker. Mellan raderna är Israel och dess allierade, tillika Kinas fiende nummer ett, USA, orsaken till kriget, enligt propagandan som använder det som ännu ett tillfälle att svartmåla USA som krigshetsare.
”USA står på fel sida av historien i Gaza”, skriver statskontrollerade China Daily i en ledarartikel där man anklagar USA för att elda på konflikten genom att blint ställa sig på Israels sida.
Och man behöver inte leta länge för att hitta antisemitism på internet och i statliga medier. En populär kommentar på mikrobloggen Weibo kallar Hamas för en motståndsorganisation och Israel för en terroristorganisation som dödar civila. Kina har till skillnad från EU och USA inte terroriststämplat Hamas.
Samtidigt flödar det av stereotypiska uttalanden om judar. Statstelevisionen hävdar i ett program att judar står för 3 procent av USA:s befolkning men kontrollerar 70 procent av landets förmögenhet. I kommentarer till programmet på Weibo haglar antisemitiska utfall och Förintelsens grymhet förminskas.
Ett annat grovt exempel är en prominent kinesisk professor i internationella relationer, Shen Yi vid Fudanuniversitetet, som jämför Israels attacker med nazism
Ett annat grovt exempel är en prominent kinesisk professor i internationella relationer, Shen Yi vid Fudanuniversitetet, som jämför Israels attacker med nazism. ”Hitler kände verkligen judarna” lyder en kommentar till hans inlägg som fått många gillanden.
Alla kineser står förstås inte bakom den typen av hätska uttalanden. Men de som har en annan åsikt möts snabbt av hatiska kommentarer och förmodligen väljer många av dem att vara tysta.
Om hatretoriken mot judar i sociala medier är dirigerad av regimen är oklart. Men den är i alla fall sanktionerad av den politiska ledningen. Annars hade den nitiska censurapparaten plockat ner kommentarerna. Kinas internet och sociala medier är enormt kontrollerade.
Tydligt är att Kina har ett intresse av nära band till Arabvärlden. Runt hälften av Kinas import av olja kommer från Iran och Saudiarabien och det var Kina som stod som medlare när de två länderna begravde stridsyxan. I gengäld har arabvärlden undvikit att kritisera Kinas agerande i den västliga provinsen Xinjiang, där minst en miljon muslimer uppskattas ha satts i läger.
#Antisemitiska #kommentarer #flödar #kinesiska #sociala #medier, | Latest International Breaking News