tech2blog

tech2blog

Efter röstrysaren i MP: ”Ser det inte som en splittring” | Latest International Breaking News

tech2blog

Det nyvalda språkröret har inte sovit så mycket i natt och säger att han är trött men också otroligt glad.

– Det var fantastiskt att stå här inne framför alla miljöpartister. Det finns en positiv känsla i partiet, säger Helldén till DN efter att ha hållit sitt första tal som språkrör inför kongressdeltagarna.

På lördagseftermiddagen valdes han med minsta möjliga marginal, 131 mot 130, mot utmanaren Magnus P Wåhlin från Växjö. Ett sus gick genom publiken när resultatet presenterades.

– De ville ha Magnus, men det betyder inte per automatik att de inte ville ha mig, även om de tyckte att han var lämpligare. Nu ska Märta och jag resa runt i landet och jag ska visa att jag är allas språkrör, säger Helldén.

Daniel Helldén på scenen i kongresshallen.

Foto: Pavel Koubek/TT

Under sitt tal tidigt på söndagsmorgonen fick det nya språkröret i alla fall stående ovationer redan när han presenterades.

– Jag vann med blott en rösts marginal. Jag förstår vad det innebär, sade han från scenen.

– Den närmsta tiden har jag, tillsammans med Märta, en uppgift, en viktig uppgift att samla oss.

Många i partiet ger uttryck för en lättnad över att valet nu är gjort och att partiet kan gå vidare. Grön ungdom förordade Magnus P Wåhlin, men visar ingen besvikelse över att han förlorade.

– När vi var tvungna att ta ställning valde vi Magnus, men vi är helt övertygade om att det blir jättebra med Daniel, säger Leon McManus, språkrör för Grön ungdom.

Daniel Helldén, Magnus P Wåhlin och Märta Stenevi på Miljöpartiets kongress.

Foto: Christine Olsson/TT

Statsvetaren Niklas Bolin vid Mittuniversitetet påpekar att det var ett språkrörsval som kantats av fler öppna strider än vanligt och att Daniel Helldén inte får en enkel start.

– Det är klart att det inte är de bästa förutsättningarna när man vet att halva kongressen röstat emot en. Mandatet är rätt svagt, säger han.

Diskussioner inför språkrörsvalet har ofta handlat om att det finns en skiljelinje mellan de som vill bredda partiet (Märta Stenevi och Magnus P Wåhlin) och de som vill ha ett större fokus på klimat och miljö (Daniel Helldén).

– De aspekterna finns i partiet och är inte tagna ur luften. Stenevi och Helldén kommer nu in med olika syn på var partiet ska stå och vad man ska fokusera på. Det är inte helt enkelt att överbrygga, säger Bolin.

Helldén tycker inte att resultatet av språkrörsvalet visar på en splittring i partiet.

– Magnus och jag hade lite olika ingångar, men jag vet att vi inte står så långt från varandra som man har försökt spela upp det hela, säger han.

Fakta.Så jämnt var språkrörsvalet

● Röstningen gick till så att ombuden fick rangordna kandidaterna och först fick utmanaren Magnus P Wåhlin 129 förstahandsröster medan Daniel Helldén fick 128.

● Dessutom fanns det två kandidater till som fick 3 respektive 2 förstahandsröster.

● I en andra räkneomgång ströks kandidaten med minst antal röster, och hans andrahandsröster tillföll då Wåhlin som gick upp till 130 röster och Helldén som hamnade på 129.

● I en tredje räkneomgång ströks ytterligare en kandidat och två andrahandsröster gick då till Helldén – som gick om sin utmanare och nådde 131 röster.

● Märta Stenevi blev omvald som kvinnligt språkrör, utan motkandidater.

Läs mer:

Helldén blir Miljöpartiets nya språkrör – med en rösts marginal

Präst utmanar Helldén: ”Känns som jag har ett stort stöd”

#Efter #röstrysaren #Ser #det #inte #som #splittring, | Latest International Breaking News

Leave a Comment