tech2blog

tech2blog

En liten påminnelse om att de flesta är vanliga hyggliga människor, från Lisa Magnusson | Latest International Breaking News

tech2blog

Nu till lite goda nyheter. Ni har kanske redan hört om detta, men: Förra fredagen var det alltså någon som missade att låsa dörren till Göteborgs stadsbibliotek vid stängning. Vad tror ni hände sedan?

Började folk leva rövare därinne? Gå bärsärkagång och slå sönder inredningen, plundra lokalerna på allt av värde?

Nej. Faktiskt hände inget särskilt. Av övervakningskamerornas filmer har man kunnat utröna att biblioteket under helgen besöktes av hundratals personer, som alltså inte fattade att det var stängt, och som läste tidningar, botaniserade inne på barnavdelningen och lånade romaner i självhjälpsdisken.

”Alla behandlade allas vårt bibliotek kärleksfullt – precis så som det ska vara”, skriver Göteborgs stadsbibliotek på Facebook. Kommentarsfältet är fullt av hjärtan.

Att detta – inget särskilt hände – blivit en nyhet och gjort många så rörda säger något om den tidsanda som råder nu.


Att detta – inget särskilt hände – blivit en nyhet och gjort många så rörda säger något om den tidsanda som råder nu

Det är skjutningar på öppen gata. Bombdåd mot vanliga bostadshus, mord på personer som inte har något med gängen att göra annat än att de är släkt med någons fiende och delar hans namn, granne med denne fiendes fiende, vagt påminner om fiendens fiendes fiende. Gängkriminaliteten bryter sig in i välfärden, snor åt sig många miljarder skattekronor varje år (DN 28/9), äter sig in i beslutsfattande organ.

Det är lätt att glömma att de som förstör så oändligt mycket, och som kommit att dominera nyhetsrapporteringen, inte utgör normen utan det groteska undantaget. Och ett samhälle kan inte bara bygga på tillit, det måste säkra sig mot det fåtal som annars kommer att utnyttja det. Men de är just ett fåtal. De allra flesta är verkligen vanliga hyggliga människor som bara vill låna en bok. För den egna tillförsiktens skull kan det vara värt att försöka komma ihåg.

Läs mer:

Lisa Magnusson: De stackars stockholmarna kastas rätt in i ett eldinferno

Lisa Magnusson: Experternas vision för framtiden framstår som en ren mardröm

#liten #påminnelse #att #flesta #är #vanliga #hyggliga #människor #från #Lisa #Magnusson, | Latest International Breaking News

Leave a Comment