tech2blog
I sin debutbok ”Ett ord för blod” skildrar Faysa Idle sin uppväxt i en kriminell miljö i Stockholmsförorten Tensta.
Sedan boken gavs ut i september i år har hon medverkat på en rad föreläsningar och litteraturevenemang för att prata om den och om ämnena som den tar upp.
Hon säger till DN att hon mottagit flera hot genom livet – men det här är första gången hon gör en anmälan.
– Tidigare har jag fått kalla fötter eller inte tagit det på allvar, men nu kände jag att det här är allvarligare än vad jag trott. Att hota mitt författarskap är inte okej. Det här är ett sätt för mig att stå upp för mig själv.
Det senaste misstänkta hotet, som nu har polisanmälts, inkom i ett privat meddelande till Faysa Idles Instagramkonto. Hon säger att hon känner till personen som skickade det och att han rör sig i gängkriminella kretsar.
– Han skrev: ”Det här är sista gången varnar dig”. Det känns som att han inte vill att jag ska sprida ordet, inte skriva om det jag skriver om. Det trycker väl på det manliga egot när en kvinna står upp för sig själv.
Hon påpekar att hon aldrig skrivit om personen i fråga och att hon inte heller skriver för att ”peka finger på någon”.
– Jag gör det här för att jag föddes för att använda mina ord. Att vara författare är det bästa som hänt mig.
Foto: Alexander Mahmoud
Tidigare har Faysa Idle valt bort större säkerhetsuppbåd på sina föreläsningar och uppläsningar. Hon har velat att alla ska vara välkomna, inklusive kriminella. Framöver kommer det att se annorlunda ut.
– Jag kommer att behöva gå runt med poliser och vakter och kanske undvika vissa förorter, trots att det är människor där jag försöker påverka.
Kerstin Almegård, ordförande för Svenska Pen, säger att hoten mot dem som skriver om gängvåld har eskalerat de senaste åren.
– Det är en naturlig följd av att det blivit ett så utbrett problem i samhället, men det gör det inte mindre allvarligt. Ett problem med det här våldet är ju att folk inte pratar om det. Då är det oerhört viktigt att vi kan stötta och skydda dem som vågar skriva och berätta om det de varit med om.
Hon tror att det behövs en större medvetenhet inom polisen och rättsväsendet om hur yttrandefrihetsaspekten spelar in för dem som skriver i konstnärlig form.
– De har ju ytterligare ett skydd, men jag upplever att det ibland glöms bort. Författare som väljer att skriva om känsliga saker har svårt att få gehör för de hot de får.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Även Grethe Rottböll, ordförande för Författarförbundet, understryker hur viktigt det är att författarna erbjuds tillräckligt skydd.
– Vi har pratat om att det behövs en enhet hos polisen dit författare och journalister som hotas kan vända sig. Man måste ju kunna vara ute och prata om sina böcker, säger hon.
För Faysa Idle är riskerna med skrivandet ständigt närvarande. Hon vet vilka konsekvenser det kan få att blottlägga strukturer i kriminella världar.
– Jag vet att det här kan kosta mig mitt liv, och det är klart att situationen tar på mig, säger hon.
– Men jag kan inte backa undan nu. Det här är värt att göra, för kvinnornas skull. Jag vill hjälpa kvinnor i utsatta situationer och jag sätter ett exempel genom att inte vara tyst.
Läs mer:
Faysa Idle: ”Vi från Järva har fyllt nästan hela kyrkogården”
Faysa Idle på Bokmässan: ”Vi ska skydda kvinnorna till varje pris”
#Författaren #Faysa #Idle #polisanmäler #hot, | Latest International Breaking News