tech2blog

tech2blog

Fransk arresteringsorder mot Syriens Bashar al-Assad | Latest International Breaking News

tech2blog

De franska internationella arresteringsorderna mot Syriens president Bashar al-Assad, hans bror Maher och två andra högt uppsatta officerare utfärdades på tisdagen. De gäller krigsbrott och brott mot mänskligheten efter saringasattacker mot Östra Ghoutaområdet, som ligger några mil utanför Syriens huvudstad Damaskus, år 2013.

Området var under de första åren efter Syrienkrigets utbrott 2011 ett starkt fäste för oppositionen mot Bashar al-Assad. Den syriska krigsmakten bombade och besköt området med artilleripjäser dagligen. Natten till den 21 augusti 2013 inträffade en omfattande kemvapenattack.

Omvärlden chockades av bilder och filmer som visade småbarn som kvävdes efter anfallet, där den extremt giftiga nervgasen sarin användes. Enligt USA och den syriska oppositionen avled drygt 1 400 personer. En FN-utredning har visat att den kemiska sammansättningen av gasen kunnat länkas till den syriska regimens lager.

Ett syriskt par sörjer offer för kemvapenattacken i Ghouta den 21 augusti 2013.

Foto: TT

Det har fortsatt att rapporteras om gasattacker i Syrien. FN har slagit fast att över 300 attacker utfördes under inbördeskrigets första tio år, bland annat i Khan Sheikhoun och Saraqib i Idlibprovinsen, liksom i Duma som ligger i Östra Ghouta.

Nu, drygt tio år efter saringasattacker mot Östra Ghouta, har Frankrike utfärdat internationella arresteringsorder mot de som anklagas för att stå bakom attacken: presidenten Bashar al-Assad, hans bror Maher, samt generalerna Ghassan Abbas och Bassam al-Hassan.

– Det här är den första internationella arresteringsordern som utfärdats mot den syriska presidenten och första gången som ett land utfärdar en arresteringsorder mot en sittande statschef i ett annat land, förklarar Aida Samani, förklarar senior jurist på Civil Rights Defenders.

Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Foto: Civil Rights Defenders

Arresteringsorderna följer en flera år lång förundersökning. Anmälan i fallet lämnades in i mars 2021. Bevisning knyter syriska regimen till attackerna.

– Arresteringsorderna sänder ett viktigt budskap till alla som överlevt och drabbats av dessa fruktansvärda attacker och andra folkrättsbrott i Syrien att världen inte glömt bort dem, och att arbetet för rättvisa fortsätter, säger Aida Samani.

Beskedet har nåtts med glädje av den 59-åriga Nadia Alhaj, ordföranden för den oppositionella ”Föreningen Syrien Sverige”.

– Äntligen. Vi gratulerade varandra. Det är upprättelse för många offer, och alla syrier som lidit under al-Assads styre, säger hon, och fortsätter:

– Det är också en bra påminnelse för omvärlden om att grymheter begåtts och fortfarande begås av regimen i Syrien.

Nadia Alhaj.

Foto: Privat

Alhaj undrar hur den arresteringsordern skulle påverka de omfattade i praktiken? DN låter frågan gå vidare till Aida Samani:

– De franska domarnas arresteringsorders utgör ett första steg. Vad som därefter kan hända senare beror på hur detta utspelar sig inom det franska rättssystemet, säger hon och tillägger:

– De utpekade, men även franska åklagare, kan begära att arresteringsorderna rivs upp. Men den process som nu inletts i Frankrike kan också komma att leda till att de utpekade ställs inför rätta, och döms, i sin frånvaro.

Att de franska domarna utfärdar arresteringsorders skickar dessutom ett ytterligare budskap, betonar Aida Samani:

– Det är en viktig markering mot alla ledare i världen att om man använder förbjudna kemvapen mot civilbefolkning så får det konsekvenser.

Nadia Alhaj hoppas att arresteringsorderna inspirera andra länder. Det är inte omöjligt. Liksom franska myndigheter har andra länder, till exempel Sverige, i vissa fall jurisdiktion över brott som begåtts utanför landets gränser och kan därför ställa förövare av folkrättsbrott som begåtts utomlands inför rätta.

Fakta.Arresteringsorderna följer en flera år lång förundersökning.

● De franska domarnas beslut att utfärda arresteringsorder mot Syriens president Bashar al-Assad, hans bror Maher al-Assad, samt generalerna Ghassan Abbas och Bassam al-Hassan följer en flera år lång förundersökning.

● Polisanmälan i fallet lämnades in i mars 2021 av syriska brottsoffer och The Syrian Center for Media and Freedom of Expression (CSM) i samarbete med Syrian Archive och Open Society Justice Initative. Sedan dess har organisationerna och Civil Rights Defenders blivit part i målet. Civil Rights Defenders och organisationerna har i snart tre års tid samarbetat för att få till stånd och driva framåt utredningar i Frankrike, Tyskland och Sverige om saringasattacken i al-Ghouta den 21 augusti 2013.

● Bevisning knyter syriska regimen till attackerna. Förutom omfattande vittnesmål från personer som utsattes för och överlevde giftgasattackerna i Douma och al-Ghouta innehöll anmälan hundratals dokumentära bevis, däribland bild- och filmmaterial, samt annan dokumentation som bland annat beskriver den militära beslutskedjan bakom attackerna.

● Civil Rights Defenders har i flera års tid samarbetat med andra organisationer för att få till stånd och driva på utredningar i Sverige, Tyskland och Frankrike. Vi har bland annat lämnat in en polisanmälan till svensk polis som resulterade i att förundersökning inleddes i Sverige, och Sverige blev nyligen part i målet i Frankrike.

● I april 2021 lämnade Civil Rights Defenders och syriska brottsoffer in en liknande polisanmälan mot representanter för Assads regim till den svenska polisen som resulterade i att en förundersökning inleddes. Likt anmälan i Frankrike och Tyskland berör polisanmälan i Sverige saringasattacker i Syrien. Förundersökningen i Sverige pågår fortfarande.

Källa: Civil Rights Defenders

Läs mer:

Saeed Alnahhal: Vi måste lämna Syrien till varje pris – men vart ska vi fly?

”Krigsförbrytaren Assad fortfarande fri” – tio år sedan kemvapenattacken

Sverige inleder förundersökning om grovt folkrättsbrott i Syrien

”Det var som att jag bestämde vem som skulle leva och vem som skulle dö”

#Fransk #arresteringsorder #mot #Syriens #Bashar #alAssad, | Latest International Breaking News

Leave a Comment