tech2blog

tech2blog

Gazas sjukhus i centrum för konflikten | Latest International Breaking News

tech2blog

Striderna kring al-Shifa-sjukhuset pågick till i onsdags, då israeliska styrkor började genomsöka sjukhusområdet på jakt efter vapenförråd och ingångar till Hamasrörelsens tunnelsystem. På torsdagen påträffades kvarlevorna av två israeler strax intill sjukhuset. Enligt en israelisk rapport har 64-åriga Yehudit Weiss och den 19-åriga soldaten Noa Marciano mördats i Gaza efter att de fördes dit under Hamas attack den 7 oktober.

I Jerusalem tas detta som ännu en bekräftelse på att sjukhus, FN-skolor och andra allmänna inrättningar är knutpunkter i islamiströrelsernas milsvida underjordiska nätverk. Under sådana anläggningar är Hamas ledare och dess missilarsenaler mindre exponerade för israeliska attacker. Om detta sker är det ett brott mot de krigslagar som förbjuder stridande att söka skydd bakom civila. Hamas talesmän förnekar att sjukhusen och dess patienter används i detta syfte.

En gång strax efter Gazakriget 2008–09 sade Hamasledaren Ghazi Hamad i ett samtal med DN:

– Israel säger att det är osportsligt att placera tillgångar där de är mindre utsatta. Men så gör alla i krig. Om sionisterna är så måna om fair play, låt dem avstå från sitt flygvapen och möta oss man mot man.

Ghazi Hamad under en intervju med AP i oktober.

Foto: Bilal Hussein/AP

Detta förblir den palestinska ståndpunkten. Det har givit de palestinska sjukhusen en speciell roll i striderna, dels som symboler, dels som taktiska mål för Israels styrkor. Det är känslan av större immunitet mot flygattacker som fått så många palestinska civila att söka skydd intill sjukhusen.

Enligt det Hamaskontrollerade palestinska hälsovårdsdepartementet har 26 av Gazaremsans 35 större sjukhus lagt ned verksamheten och de övriga opererar för halv maskin. Israel säger sig ha hittat vad man kallar ”terroristnärvaro” kring och i källaren till remsans största sjukhus al-Shifa; ingångar till tunnelnätet och vapenförråd både under det näst största sjukhuset på remsan, al-Quds, och i Rantisisjukhuset. Alla tre sjukhusen ligger i Gaza stad.

Al-Shifa-sjukhuset i Rimal, Gazaremsans mest välmående bostadsområde, är ett av Mellanösterns största sjukhuskomplex, med många annex och flyglar. Embryot till dagens stora anläggning var ett epidemisjukhus som upprättades intill en militärbas under det brittiska Palestinamandatet (1920–48), för isolering av patienter med smittsamma sjukdomar.

Under 1950-talet, då Egypten styrde Gazaremsan, gav president Gamal Abdul Nasser order om att utvidga sjukhuset för att ge service åt de nära tvåhundratusen palestinska flyktingar som anlänt till det dittills glesbefolkade området under det första israelisk-arabiska kriget 1947–49.

Under det egyptiska styret blev kirurgen Haidar Abdul Shafi (1919–2007) chef för hälsovården i Gaza, och hans kontor på Shifa-sjukhuset blev samtidigt ett politiskt centrum. Abdul Shafi, som var född i Gaza och inte flykting, var en av den palestinska nationalismens mest originella ledare. 1964 var han med och grundade befrielseorganisationen PLO i Jerusalem. Han var senare en av de första palestinska ledare som samarbetade med israeler och pläderade för en tvåstatslösning. 1991 ledde han den palestinska delegationen vid fredskonferensen i Madrid.

Haidar Abdul Shafi och USA:s president George HW Bush under fredskonferensen i Madrid 1991.

Foto: Marcy Nighswander/AP

När islamiströrelsen al-Mujamma’a (1987 omdöpt till Hamas) började attackera kristna, alkoholförsäljare, biografägare och andra ”trosfiender” så antändes också Abdul Shafis kontor. En gång räddades han av israeliska soldater från att lynchas.

Under den israeliska ockupationen av Gazaremsan 1967–2005 utvecklades ett intensivt samarbete mellan sjukhus i Gaza och i Israel, särskilt Sorokalasarettet i Beersheba, där många Gaza-läkare gjorde sin praktik.

Den mest kände av dem är Izzedin Abu al-Ayash, gynekolog och genetiker som forskat och arbetat på flera stora israeliska sjukhus. Abu al-Ayash, född 1955 i flyktinglägret Jebaliya, miste tre av sina döttrar under kriget nyåret 2008–09, då en israelisk stridsvagnsgranat träffade ammunition som förvarats i källaren till hans bostad utan hans vetskap. Under sina långa – och fruktlösa – skadeståndsprocesser mot Israel har Izzedin Abu al-Ayash oavbrutet fortsatt att fördöma allt våld och plädera för samlevnad och en fredlig lösning av konflikten.

De mardrömslika förhållandena på Gazas ännu fungerande sjukhus, som är fler än vad Hamas uppger, riskerar att förvärras än mer om inte de sanitära förhållandena regleras i de nya provisoriska flyktinglägren i södra Gazaremsan. Minst en miljon Gazabor har lämnat sina hem och många av dem lever i tältläger eller under bar himmel, miljöer där kolera- och salmonella-bakterier finner optimala spridningsvillkor.

– Ingenting fungerar här. Det är ett mirakel att en epidemi ännu inte brutit ut, sade en sjuksyster i telefon till radiostationen al-Raya i Ramallah på torsdagen.

#Gazas #sjukhus #centrum #för #konflikten, | Latest International Breaking News

Leave a Comment