tech2blog

tech2blog

Gripen svensk pekas ut som ledare för globalt kriminellt nätverk | Latest International Breaking News

tech2blog

Det var i lördags kväll som det blev känt att turkisk polis gripit den internationellt efterlyste, svenske medborgaren Maximilian Rivkin, 40.

Så sent som i juni i år erbjöd amerikanska myndigheter en belöning på 5 miljoner dollar, närmare 55 miljoner kronor, till den som kunde ge information som kunde leda till ett gripande av honom. Han pekades också ut av FBI ut som en av huvudmännen bakom den krypterade meddelandetjänsten Anom, som FBI själva infiltrerat, vilket gjorde att de kunde följa all kommunikation mellan användarna i realtid. Här finns FBI:s efterlysning.

I Sverige förekommer han under ett tjugotal avsnitt i brottregistret. Han dömdes bland annat till 7 års fängelse för att ha hanterat en stor mängd kokain 2013. I Sverige är han häktad i sin utevaro, misstänkt för synnerligen grova narkotikabrott i ett ärende där tio personer dömdes för omfattande narkotikahandel i Uppsala tingsrätt i januari i år.

Under den omfattande utredningen i Uppsalaärendet kunde polisen se att det fanns kopplingar mellan Rivkin och Rawa Majid, ledaren av nätverket Foxtrot. Bland annat ska de ha samarbetat om ett lager där man förvarade narkotika.

I turkiska medier – och Turkiets inrikesminister Ali Yerlikayas uttalanden – framgår att Rivkin greps samtidigt som ytterligare fyra misstänkta. Gripandet skedde inom ramen för en insats som turkisk polis kallar Kafes Operasyonunda (Operation Bur) som fokuserat på den grova organiserade brottslighet som nätverket misstänks begå. Hittills har man gripit totalt 42 personer.

Nätverket har enligt uppgifter i turkiska medier som baseras på poliskällor, köpt droger från Sydamerika som smugglats till bland annat till Australien, Nederländerna och Hongkong via Sydkorea och Sydafrika. Inkomsterna har tvättats i Turkiet och hittills har tillgångar till ett värde av 1,7 miljarder kronor tagits i beslag.

Inrikesminister Yerlikaya pekar ut Maximilian Rivkin som en av frontfigurerna för det kriminella nätverket som går under namnet ”Comanchero”. Högst upp i ledarskiktet sitter en 38-årig man som är född i Nya Zeeland, men uppvuxen i Australien. Mannen har gått under många olika alias, bland annat ”Negotiator”, ”Bullseye”, ”Chuck Norris” och ”El Mito” – myten. I januari i år pekades han ut av tidningen New Zealand Herald som ”högsta befälhavaren” i det ”globala drogimperiet” i Turkiet.

Enligt inrikesministern är det nu fastställt att Rivkin ansökte om turkiskt medborgarskap med ett falskt bulgariskt pass. Han fick turkiskt medborgarskap och bytte då namn till Cem Cansu. Omedelbart efter gripandet inleddes processen att återkalla detta medborgarskap. Rivkin är svensk medborgare, född i Sverige med rötter i Serbien. I somras uppgav han för svenska myndigheter att han numera bor på en adress där. Då avskrevs han från misstankar i ett ärende i Skåne som rörde synnerligen grovt narkotikabrott. Två personer, varav en serbisk medborgare, dömdes till 8 respektive 9 års fängelse för hanteringen av 20 kilo kokain.

DN har inte kunnat utröna hur svensk polis avser att agera i nuläget. UD:s presstjänst hade på söndagen inte kännedom om att någon svensk medborgare skulle ha frihetsberövats i Turkiet under de senaste dagarna.

Läs mer: FBI-agenten berättar: Så lurade vi kriminella världen över

Fakta.Maximilian Rivkin

● Född och uppvuxen i Malmö med rötter i Serbien. Vid 30 års ålder hade han 22 avsnitt i belastningsregistret.

● 2013 dömdes han till 7 års fängelse för grovt narkotikabrott. Av Kriminalvården beskrevs han ha ”antisociala attityder och vidsträckta kriminella kontaktnät”.

● Efter avtjänat straff lämnade han Sverige och flyttade till Serbien.

● Det är dock känt att Rivkin har rört sig i andra delar av världen. För två år sedan greps han av colombiansk polis för att ha vandaliserat en hotellobby i kuststaden Cartagena. Fallet slutade med att utvisades med förbud att återvända till landet inom sju år.

● Skulle 40-åringen gripas och överlämnas till USA riskerar han 20 år i fängelse.

#Gripen #svensk #pekas #som #ledare #för #globalt #kriminellt #nätverk, | Latest International Breaking News

Leave a Comment