tech2blog

tech2blog

Hårda strider i Gaza City – flyktingläger uppges ha bombats | Latest International Breaking News

tech2blog

Den israeliska arméns offensiv har nått utkanterna av den tätbefolkade staden Gaza City, där ”våldsamma strider” uppges pågå på tisdagen. Israel påstår att man har skurit av Gazaremsan och uppger att Hamas positioner och tunnlar attackeras med stridsvagnar och marktrupper som understöds av stridsflyg.

Likt de senaste dygnen uppger Jonathan Conricus, talesperson för den israeliska militären, IDF, att operationerna i Gaza utökats på tisdagen och att man slår mot ”alla delar av territoriet”. Under det senaste dygnet har Israels trupper attackerat över 300 mål kopplade till Hamas, enligt IDF. Bland annat tunnelöppningar och avskjutningsplatser för raketer. Enligt Israel har tiotals terrorister dödats i striderna.

Flera medier rapporterar att antalet israeliska stridsvagnar i norra Gaza ökat markant under tisdagsdygnet.

Hamas hävdar å sin sida att man attackerat israeliska stridsvagnar och bulldozers, och att man anfallit och ”eliminerat en sionistisk styrka” i en byggnad i Beit Hanun i nordöstra Gaza. Hamas hävdar också att mängder av israeliska fordon slagits ut i de södra delarna av Gaza City, skriver Al Jazeera.

50 personer uppges ha dödats i ett israeliskt flyganfall i flyktinglägret Jabalia i norra Gaza på tisdagen, enligt Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

Foto: Fadi Alwhidi/AFP

Flyktinglägret Jabalia i Gaza uppges ha träffats av ett israeliskt flyganfall på tisdagen. Enligt det lokala hälsodepartementet, som kontrolleras av Hamas, har minst 50 personer dödats.

– Det är en massaker. Det är svårt att räkna antalet byggnader som har förstörts här, säger Al Jazeeras utsända på plats.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar också att 150 personer ska ha skadats i flygattacken.

Israels militär har inte kommenterat händelsen.

FN-organisationen UNRWA som är på plats i Gaza uppger att det humanitära läget blir värre dag för dag.

Enligt israeliska myndigheter pågår planeringar för att genomföra den hittills största leveransen av förnödenheter till Gaza sedan den 7 oktober. 80 lastbilar med medicinsk utrustning, mat och vatten är på väg till gränsövergången Rafah mellan Gazaremsan och Egypten.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att landet försöker säkerställa en leverans på 100 lastbilar någon gång den här veckan.

På tisdagen har 13 lastbilar levererat humanitärt stöd till Gaza via övergången, skriver CNN. Totalt har 157 lastbilar nått Gaza sedan 7 oktober.

UNRWA uppger att arbetet i Gaza försvårats efter plundringen av deras lagerlokaler i helgen. Enligt organisationens talesperson Juliette Touma ligger fokus nu på att ge humanitär hjälp till de 670 000 människorna som befinner sig i något av Gazas 150 flyktingläger. 67 av UNRWA:s medarbetare har dödats och 44 av organisationens byggnader har skadats i striderna.

Gazas hälsomyndigheter, som kontrolleras av Hamas, uppger på tisdagen att 8 500 människor dödats i Gaza under de israeliska anfallen, däribland 3 500 barn. 21 500 människor uppges vara skadade. I Israel har 1 400 personer dödats av Hamas attacker, enligt landets myndigheter.

Den 32-åriga journalisten Manal Saeid bor egentligen i Gaza City, men har flytt till lägret Maghazi, nära staden Deir al-Balah i mittersta Gazaremsan tillsammans med sin familj. Hon beskriver hur de lever utan de mest grundläggande förnödenheterna.

– Vi saknar vatten, el och till och med bröd. Det finns inga ord för att beskriva vad vi upplever. Vi dödas långsamt och utplånas gradvis. Situationen har blivit outhärdlig, säger hon till DN.

Manal Saeid har flytt från Gaza City tillsammans med sin man, tre barn och svärföräldrar.

Foto: Privat

Området dit familjen flydde skulle vara säkert enligt Israel, eftersom det ligger söder om dalen Wadi Gaza. Men artilleriet och flygbombningen upphör inte för ett ögonblick, säger hon.

– Det finns döda människor överallt, många lämnades under spillrorna. De intensiva bombningarna har skapat hål i marken vilket resulterat i att vatten och avlopp kommer ut. Luften började lukta illa och vi fruktar spridning av sjukdomar.

I början av kriget ville Manal inte lämna Gazaremsan. Men nu är hon redo att lämna Gaza för Egypten eller något annat land.

– Mina barn är alltid antingen chockade och rädda för bombningen eller sover av trötthet och hunger. De är fortfarande chockade och kan inte tro att vi förlorade vårt hem, vår säkerhet. Vår största önskan nu är att sova utan rädsla.

#Hårda #strider #Gaza #City #flyktingläger #uppges #bombats, | Latest International Breaking News

Leave a Comment