tech2blog

tech2blog

Hundra jordskalv i timmen på Island | Latest International Breaking News

tech2blog

Ett magmaflöde som nu uppskattas till cirka 15 kilometer långt fortsätter hota att bli en sprickvulkan inom timmar eller dagar någonstans vid kustorten Grindavik fyra mil sydväst om Reykjavik. De varslande jordskalven kommer mycket tätt, mellan midnatt och tidig söndag var de cirka hundra i timmen.

Elisabet Palmadottir, naturkatastrofspecialist på meteorologiska och seismologiska myndigheten Vedurstofan, beskriver det seismologiska läget under natten som lugnare än föregående dygn, att exempelvis inget av nattens skalv har registrerats som högre än magnitud 3. Hon betonar dock att det inte behöver betyda något för hur det väntade utbrottet kommer att se ut.

– Det var väntat att det skulle utveckla sig såhär eftersom att vi tror att magman rört sig uppåt och dess högsta topp nu ligger närmare jordytan än de cirka 800 meter ner som uppmättes för ett dygn sedan. Skalv blir kraftigare när magman förflyttar sig längre ner i jordskorpan, säger Elisabet Palmadottir.

Det senaste mötet mellan Vedurstofan, Islands civilförsvar och forskare från Islands universitet på lördagskvällen landade i bedömningen att sannolikheten för ett vulkanutbrott är fortsatt hög. Baserat på magmaflödets utbredning skulle utbrottet ske i dess södra del, strax utanför Grindavik.

Solveig Thorbergsdottir och hennes man Hans Vera har tvingats lämna sitt hem i Grindavik, liksom tusentals andra invånare.

Foto: Privat

Många av områdets cirka 3 700 invånare spontanevakuerade när de tre senaste veckornas småskalv övergick i regelbundna skalv på över magnitud 4 på torsdagen och fredagen. Tidigt på lördagen hade rentav räddningstjänst och fartyg utanför kusten beordrats att lämna området vars infarter är begränsade av polisavspärrningar.

Människor som övergett sina hem ska ha fått besked om att de eventuellt skulle få öppning på några timmar att återvända för att hämta saker de lämnat bakom sig. Vissa har även fått lämna kvar sina husdjur.

Men i nuläget bedöms det för farligt.

– Det är fortfarande mycket sannolikt att något kommer att hända, så det är ett väldigt farligt område att befinna sig i. Vi vet att det finns husdjur, boskap och annat kvar, och det är extremt sorgligt. Jag vet att människor därför också sätter press på myndigheterna om att få ta sig tillbaka, men det är civilförsvarets beslut, säger Elisabet Palmadottir.

Senaste beskedet från polisen i Sudurnesregionen är att det tills vidare inte är möjligt att rädda djuren från den definierade farozonen. Räddningspersonal uppges dock stå i beredskap för att göra det om situationen förändras och möjlighet uppstår.

Läs mer:

Nödläge på Island – magmaström hotar kustort

Isländska Solveig: Fifty-fifty att vårt hus klarar sig

#Hundra #jordskalv #timmen #på #Island, | Latest International Breaking News

Leave a Comment