tech2blog
Ett kungligt mottagande.
– Ja, det är vad vi fått, säger Alma Gudmundsdottir och blir tårögd.
Hon står med sin man Kari Gudmundsson utanför en gäststuga på hästgården Solvangur i Eyrarbakki på södra Island – där familjen med två döttrar och en son fått veta att de kan bo kvar så länge de behöver.
På den stora slätten runt gården betar hästarna, som de åkt i skytteltrafik till och från Grindavik för att rädda, sedan evakueringen började i fredags.
Foto: Eva Tedesjö
Dagen innan vi ses genomförde Kari Gudmundsson en ny utrymning av hästar från det hotade fiskesamhället, där han bott i hela sitt liv.
Han och vuxne sonen Arnar Karason fick hjälp av de vänliga värdarna på gården.
– Vi körde dit i fem bilar och tog med oss de 22 hästarna som var kvar och som skrämts av jordskalven, säger Kari Gudmundsson.
Han har nu transporterat alla sina tio egna hästar från Grindavik, och ytterligare nästan 40 hästar åt vänner. Samtliga går nu på markerna hos Elsa Magnusdottir och Pjetur Pjetursson utanför Eyrarbakki.
– Vi är så glada och tacksamma att vi fick ta dem hit och att vi får bo här, säger Alma Gudmundsdottir.
Foto: Eva Tedesjö
Den 10 november stod hon hemma i huset i Grindavik när jordbävningarna kom med täta mellanrum. Hon hade varit med om det tidigare.
– Jag väntade på att det skulle sluta, men det gjorde det inte den här gången. Saker rasade i golvet. Det kändes som om jag var med i en film, säger hon.
Hennes man visar bilder och videoklipp i sin mobiltelefon från sitt senaste besök i den hotade hemorten. En spricka i vägen utanför deras hus. Ett hål som illavarslande öppnat sig i marken nära restaurangen som de driver. I övrigt folktomma gator. Det är så det ser ut i fiskesamhället, där torsk och turister gett stadiga inkomster under lång tid.
– Vårt hus står kvar. Och jag hann ta med lite saker från restaurangen, men jag kan inte sluta tänka på att jag just hade byggt klart stallet – med mina egna händer, säger Kari Gudmundsson, en reslig man med många järn i elden.
Foto: Eva Tedesjö
Han och hans fru trodde möjligen att de visste vad de hade att vänta av vulkanen Fagradalsfjäll efter att ha bott på orten i fem decennier.
– Men så kom utbrottet i mars 2021. Och det här är tredje året i rad som vi blir påminda om att vi lever på seismisk mark nära en vulkan som är minst 800 år gammal, säger Kari Gudmundsson.
Han och hans familj kan bara hoppas på att husen de äger står kvar, när de får återvända, men om det blir om veckor eller månader har de ingen aning.
– Och sedan får vi räkna med att vulkanen fortsätter så här under många, många år, säger Kari Gudmundsson.
Han syftar inte på det akuta skedet, förhoppningsvis, men de återkommande skalven och de stora rörelserna av magma i underjorden.
Det är på Elsa Magnusdottirs gård på den vida slätten nära havet sju mil öster om Grindavik som familjen och alla hästarna fått en säker tillflykt.
Foto: Eva Tedesjö
– Det känns bra att ha möjlighet att hjälpa till. Vi har ju plats. Och det finns bete för hästarna. När snön kommer ger vi dem foder som vi har, säger hon.
Elsa Magnusdottir och hennes man föder upp islandshästar, lugna och stabila hästar, för närvarande över 60 stycken, varav vissa kommer att säljas utomlands. Efter evakueringen går det plötsligt över 100 hästar på slätten runt gården.
– Alla på Island hjälper till nu. Många upplåter sina sommarstugor till invånare från Grindavik. Ingen vet hur länge det här pågår, inte ens experterna, men Kari och hans familj kan bo här så länge de vill, säger Elsa Magnusdottir.
I Hafnarfjördur utanför Reykjavik har en scoutförening öppnat portarna för boende från Grindavik.
Joanna Hong har flyttat in med sin man Brynjar Ragnarsson och sjuårige sonen Ezra i ett litet rum i scouternas byggnad. Här ligger kläder och annat de hann få med sig i väskor och påsar.
Foto: Eva Tedesjö
– Jag trodde jag var van vid att det rör sig i marken i Grindavik efter att ha bott där i fem år. Jag var säker på att jag skulle kunna stanna även efter att jordbävningarna började, men den här gången var det något helt annat än tidigare. 1973 utrymdes Västmannaöarna och nu var det vår tur, förklarar Joanna Hong.
I nästa andetag säger hon att utrymningen kanske är början på något nytt.
– Tidigare sa min man att han vill bo i Grindavik i resten av sitt liv, men nu är han inte lika säker. Det här kanske leder till en förändring för oss. Det har fått mig att tänka efter hur jag vill leva, säger hon.
Joanna Hong är rörd över hur frikostigt och hjälpsamt folk ställer upp. Hon gick till skolan som ligger på andra sidan campingplatsen i Hafnarfjördur, ett stenkast från där familjen nu är inhyst. När hon gick därifrån hade sonen fått en plats i skolans årskurs 2.
– Han börjar i morgon. Alla är så otroligt snälla, säger hon.
Läs mer:
Oviss framtid i skuggan av ett hotande vulkanutbrott
Experter: Utbrott i Grindavik påverkar inte flygtrafiken
Klimatförändringarna leder till tätare vulkanutbrott
#Island #har #räddat #hästar #undan #vulkanen, | Latest International Breaking News