tech2blog

tech2blog

Israel: Inget FN-bränsle till Hamas | Latest International Breaking News

tech2blog

Om Israel övertygas om att bränslet går till att värma UNRWA:s skolsalar och kliniker så är fortsatta leveranser troliga, säger en israelisk militär källa till DN.

Dieseloljan nådde gränskontrollen i staden Rafah i en egyptisk tankbil. I den neutrala zonen mellan Rafahs egyptiska del och dess palestinska del pumpades oljan över till en av FN:s tankbilar, medan israeliska drönare bevakade det hela från luften. FN-tankbilarna fortsatte sedan till UNRWA:s bränsledepåer i Khan Yunes. Dessa kommer att iakttas oavbrutet av spaningsfarkoster, betonar israelerna, som kommer att studera alla transporter från depåerna.

Enligt de beräkningar som gjorts av parterna ska de 24 000 litrarna räcka i ungefär tre dagar. Om UNRWA begär nytt bränsle innan dess blir israelernas slutsats att flyktingorganet delat med sig av sin tilldelning till stridande part.

Hamas och dess allierade, den mindre Jihad-milisen, anses ha stora underjordiska bränsleupplag. Tunnelsystemet under Gazaremsan måste ventileras, värmas upp och belysas, och organisationernas vapenverkstäder är energikrävande. Tidigare konfrontationer med Israel har varat i veckor, och varit av begränsad intensitet. Denna gång är det tydligt att Israels försvarsplanerare ställer in sig på många månaders, kanske ett års strider.

Det torde förr eller senare ställa Hamas inför försörjningsproblem, både vad gäller energi och andra förnödenheter. I synnerhet som flera tusen, kanske tiotusentals, väpnade islamister befinner sig permanent i den underjordiska labyrinten.

#Israel #Inget #FNbränsle #Hamas, | Latest International Breaking News

Leave a Comment