tech2blog

tech2blog

Israel kritiserar Elon Musk – efter Starlinkhjälp | Latest International Breaking News

tech2blog

– Om Musk vill hjälpa till så kan han lova Gaza teknisk hjälp i utbyte mot de 230 israeler Hamas rövat bort, sade Karhi.

På söndagen lyckades den största palestinska leverantören, Paltel, återupprätta servicen i Gaza.

– Det fungerar, men signalen är svagare, sade en person i Rafah till DN i telefon.

På lördagen, när nät- och telefonfunktioner föll i Gaza, underströk israeliska talesmän att detta var en del av krigföringen. Israel vet att Hamas inne i sitt tunnelsystem har gammaldags telefonledningar, men vill försvåra ledningens kommunikation med medlemmar och med väpnade grupper som opererar utanför tunnlarna.

Enligt Hamas Radio al-Aqsa reparerades systemet av inhemska ingenjörer utan hjälp från Musks satellitnätverk Starlink, som har 5 000 små satelliter i en låg jordbana (strax ovanför atmosfären).

Elon Musk underströk när han erbjöd Gaza hjälp att han var ute efter att bistå civila hjälporganisationer, inte Hamas. ”Vi är inte naiva”, twittrade Musk, ”och om vi gör detta kommer det att ske i samråd med Israel och USA”.

Men liksom med alla andra varor och tjänster är det lättare sagt än gjort att rikta dem enbart till de behövande och inte till Hamas. Den israeliske cyberexperten Rami Efrati sade till Israels radio: ”Om Gaza får en signal från Musks satelliter så finns inga möjligheter i världen att utestänga Hamas från den”.

En antenn i Starlink, det satellitsystem för bredband som grundats av Elon Musk.

Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP

Gazas civila it-sektor är liten, och består av de bägge leverantörerna Jawwal och Paltel. Många elektroniska snillen plockas upp av Hamas och Islamska Jihad. Om de är extra lovande skickas de till Iran eller Malaysia för vidareutbildning.

Det är oklart hur Israel satte Gazas kommunikationer ur spel, genom hackning eller genom att förstöra antenner. Säkert är att Hamas experter, liksom Israels, repeterat scenarier som dessa under lång tid.

#Israel #kritiserar #Elon #Musk #efter #Starlinkhjälp, | Latest International Breaking News

Leave a Comment