tech2blog

tech2blog

Israelisk minister hotade Gaza med atombomb – suspenderas | Latest International Breaking News

tech2blog

Ministerns ord föll under en intervju i den ultraortodoxa radiokanalen Kol be-Rama. Studiovärden kastade fram frågan ”Vad skall man då göra, sätta in kärnvapen?”. Eliyahu svarade:

– Ja, det är ett alternativ.

Men vi har ju över 240 fångna israeler där? kontrar programledaren.

– Skulle de vara viktigare än våra soldater? Är de viktigare än de som dödades av Hamas?

Netanyahu reagerade genast och förklarade att Eliyahu ”är bortkopplad från verkligheten”. Hamas-rörelsen kommenterade i sin kanal al-Aqsa:

– Vi ser här den nakna sanningen om Israels brutalitet. Det är så de resonerar.

Chen Avigdori, vars hustru och dotter kidnappades till Gaza av Hamas den 7 oktober, twittrade: ”Eliyahu borde veta att utväxling av fångar är en religiös plikt enligt judendomen. Om han har anhöriga i Gaza, och är redo att offra dem, så är det hans sak Om han inte har det bör han hålla tyst.

Den israeliska radions reporter Amichai Stein kontaktade president Joe Bidens kansli och fick svaret:

– Vi sliter vårt hår! Här ligger vi i för att för att hjälpa Israel och ge det tid att fullfölja sina militära operationer. Det är inte första gången israeliska ministrar saboterar vårt arbete. Förslaget att flytta Gazabor till Egypten var en annan käpp i hjulet från en okunnig israelisk minister.

Amichai Eliyahu, 44, tillhör det extremnationalistiska partiet Judisk styrka. Han förklarar nu att hans uttalande skall tolkas som en ”metafor”:

– Jag menade bara att vi måste utkräva ett pris så högt att de aldrig mer törs göra om det de gjorde.

Eftersom Israel officiellt inte har några kärnvapen så kan Eliyahus ord tolkas som avslöjande av en statshemlighet. De gisslananhörigas advokater har polisanmält honom för ”att ha gått fiendens ärende under krig”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Foto: Abir Sultan/AP

Frågan om gisslans relativa betydelse och i vilken mån krigsinsatsen i Gaza skall ta hänsyn till de fångna israelerna är dock ett reellt dilemma, olustigt att diskutera men ständigt närvarande i allas tankar, i synnerhet då enorma djupverkande bomber skickas mot Gazas tunnlar. Det israeliska infanteriet, efter blodiga strider och svåra förluster, är nu nästan framme i de västliga delarna av Gaza stad där Hamas ledning tros befinna sig liksom de flesta av terrorrörelsens soldater.

Naturligtvis försöker Israels underrättelsetjänst att ta reda på var gisslan befinner sig, men det skulle förvåna om Hamas bjöd på några sådana detaljer. Om Israel skulle lyckas i sin föresats, att utdela ett dråpslag mot Hamasstyrkorna under jorden, så är det inte troligt att gisslan kommer hem välbehållen.

#Israelisk #minister #hotade #Gaza #med #atombomb #suspenderas, | Latest International Breaking News

Leave a Comment