tech2blog

tech2blog

Johan Esk: Svensk fotboll när den är som bäst och sämst | Latest International Breaking News

tech2blog

Därmed har Henrik Rydström vunnit SM-guld både som spelare (Kalmar) och tränare.

Den dubbeln är högst anmärkningsvärd. Att han vinner som tränare för Malmö FF är inte alls anmärkningsvärt. Det märkliga med Malmös 23:e guld är att det satt så långt inne. Efter näst sista matchen var laget uträknat.

Men när Elfsborg samma dag brände matchbollen när laget inte slog Degerfors fick Malmö en ny chans. Svensk fotboll fick en guldmatch. Malmö–Elfsborg.

Det var en match som visade upp allsvenskan när den är som bäst och sämst.

Seriens styrka är stämningen, dramatiken, intensiteten. Malmö–Elfsborg hade allt det där. Det var tydligt att det här var seriens två bästa lag som spelade med ett guld i potten.

Precis som väntat var det Malmö som tog tag i spelet, som tryckte ner Elfsborg som inte lät sig stressas av det. Precis som väntat var det Elfsborg som visade att om Malmö skulle vinna den där matchen så skulle det göra ont på vägen. Och mest väntat var det Per Frick som pekade ut just den vägen.

Det var inte heller någon större skräll att första halvlek var kliniskt ren från klara chanser. Taha Ali tvekade när läget låg framför honom i straffområdet efter en dryg halvtimme.

Seriens svaghet är att vissa supportergrupper får styra verksamheten som de vill. Det gör att serien får leva med sina tröttsamma avbrott. Säkerhetsnät som eldades och pyroteknik som utlöste brandlarm gjorde att matchen pausades i en timme. Det är tydligen helt okej.

Oroligheter på läktaren under Malmö FF–Elfsborg.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

De röststarka supportergrupperna ser också till att VAR är långt, långt borta i svensk fotboll. Det gör att en guldstrid kan avgöras på det här sättet.

Elfsborg skulle haft en straff i första halvlek – fick det inte.

Malmö kunde ha fått en straff i andra – och fick det.

Ja, ja, ja. Jag vet att VAR inte är någon universallösning, men ett VAR-rum hade knappast blundat när MFF:s Busanello var så sugen på Fricks tröja att den åkte av i straffområdet.

När Isaac Kiese Thelin gjorde 1–0 och matchens enda mål var straffen tveksam men ledningen rättvis. För Malmö var ännu bättre, ännu rakare i andra halvlek.

Taha Ali kunde sedan avgjort men Buhari Ibrahim, han som orsakade straffen, täckte.

Istället klev Elfsborg fram mer, bytte in en hel del offensiv kraft och kom till några nästan-lägen.

Malmös match var som säsongen. Segern var inte övertygande och säker men spelet räckte till seger. Isaac Kiese Thelins säsong har inte varit övertygande rakt av men han började den lysande och han slutade den med att avgöra.

Och Malmös första seger mot ett topp fyra-lag kom i sista försöket. Det räckte.

Malmös tränare Henrik Rydström firar i omklädningsrummet efter att ha vunnit SM-guld.

Foto: Johan Nilsson/TT

För Elfsborg hade guldet varit klart om det blivit seger mot Degerfors i näst sista matchen.

Men det här är en serie där det enkelt förutsägbara är det svagt synliga.

Och det där två-mot-ett-läget Elfsborg hade mot Degerfors långt in på övertiden kommer att jaga alla spelare, ledare och fans hela vintern.

Malmö kan bygga vidare mot ett nytt guld.

#Johan #Esk #Svensk #fotboll #när #den #är #som #bäst #och #sämst, | Latest International Breaking News

Leave a Comment