tech2blog

tech2blog

Judar attackerades i Dagestan i Ryssland: ”Skapat av Kreml” | Latest International Breaking News

tech2blog

I mitten av 2010-talet träffade jag så kallade bergsjudar i Naltjik. Det är huvudstaden i Kabardino-Balkarien som ligger i norra Kaukasien, samma region som Dagestan. Hela norra Kaukasien tillhör Ryssland.

När jag första gången hörde talas om denna minoritet trodde jag det var ett skämt – namnet lät som taget ur en Tintinserie.

Men det är ingen slump att judarna i Kaukasien på ryska kallas bergsjudar, gorskie jevrei. Den judiska minoritetens rötter här går tillbaka till 400-talet e.Kr. då de började invandra från Persien. Språket de talar, tat, är släkt med persiskan. Judendomen har med andra ord funnits i Kaukasien längre än islam och är en historisk del av områdets språkliga och religiösa smältdegel.


Judendomen har med andra ord funnits i Kaukasien längre än islam och är en historisk del av områdets språkliga och religiösa smältdegel

Synagogan i Naltjik där jag träffade några unga judiska killar var öppen. Det var bara att promenera in. Historiskt har judarna i Kaukasien sällan varit utsatta för förföljelser, i motsats till de judiska minoriteterna i de delar av dagens Polen, Ukraina och Litauen som blev en del av det ryska imperiet i slutet av 1800-talet. (Undantaget är sommaren 1926, då en pogrom mot judar bröt ut i Machatjkala och flera andra regioner i Dagestan.)

Nu har det judiska kulturcentret i Naltjik stuckits i brand och flygplatsen i Machatjkala var stängd i närmare ett dygn efter att en folkhop stormade den i söndags. Folkmassan tog sig ända ut på landningsbanan och letade efter israeliska medborgare att lyncha. Det tog flera timmar innan polismyndigheterna återtog kontrollen, vilket troligen inte bara berodde på att myndigheterna var oförberedda utan också på att de var rädda för att stöta sig med folkhopen.

En man med en palestinsk flagga med texten ”Dagestan är mer er” på flygplatsen i Machatjkala på söndagen.

Foto: Ramazan Rashidov/TT

Myndigheterna i Dagestan vet nämligen mycket väl vad som ligger bakom detta till synes irrationella och besinningslösa utbrott av hat. Dagestan är en av Rysslands mest korrupta och fattiga provinser, ett område där det inte ens går att få ett jobb som vaktmästare utan att betala mutor. Andelen dagestanska män som rekryterats till det ryska anfallskriget mot Ukraina är bland de högsta i Ryssland, vilket har lett till protester och missnöje.

Fattigdomen, förtrycket och utsiktslösheten är en perfekt grogrund för religiös fundamentalism. Islamisterna har i åratal jobbat hårt för att marginalisera den traditionellt pragmatiska formen av sufistisk islam som utövats i Dagestan.


Fattigdomen, förtrycket och utsiktslösheten är en perfekt grogrund för religiös fundamentalism

Några oberoende medier i Dagestan existerar inte. Nyhetsförmedlingen från Israel domineras av propagandakanaler på Telegram och Tiktok. Därför var det egentligen inte oväntat att ett plan från Tel Aviv skulle dra till sig denna rasande folkhop. I Israels bombningar av Gaza ser de – uppförstorat – hur de själva blir behandlade av sina egna myndigheter.

Dagestans president Sergej Melikov skyller desperat pogromerna på obestämda ”fiender” i Ukraina. Melikov själv är i högsta grad ansvarig för den sociala misären och frånvaron av oberoende medier i Dagestan (vilket lämnat fältet fritt för antisemitiska konspirationsteorier). Ur Kremls synvinkel är dock hans brott ett annat: Han har inte lyckats kontrollera sin egen befolkning. Nu försöker han komma undan genom att skylla på yttre fiender.

Det största ansvaret bär den ryska statsledningen. Det är de som har låtit de kaukasiska republikerna falla ned i ett moras av fattigdom, utsiktslöshet och fundamentalism.

Nu överväger ledaren för det judiska samfundet i Dagestan, Ovadja Isakov, att evakuera alla församlingsmedlemmar. Vart de ska fly vet han inte, bara att de måste ut ur Ryssland. ”Ryssland är ingen räddning, där har pogromer också skett”, säger han.

Detta konstaterar en judisk ledare i landet som påstår att det håller på att ”avnazifiera” Ukraina.

Fakta.Kaukasien

● Det bergiga området Kaukasien brukar politiskt indelas i norra och södra Kaukasien.

● Norra Kaukasien (norr om bergskedjan Kaukasus) tillhör Ryssland och där ingår de autonoma republikerna Adygien, Karatjajen-Tjerkessien, Kabardino-Balkarien, Nordossetien, Ingusjien,Tjetjenien och Dagestan.

● I södra Kaukasien (söder om bergskedjan Kaukasus) ingår de självständiga länderna Georgien, Armenien och Azerbajdzjan.

#Judar #attackerades #Dagestan #Ryssland #Skapat #Kreml, | Latest International Breaking News

Leave a Comment