tech2blog

tech2blog

Kishti Tomita utmanade jantelagen – DN.se | Latest International Breaking News

tech2blog

Många downsizar när de blir äldre och flyttar till mindre. Men Kishti Tomita vill hellre göra tvärtom.

– Jag vill maximera! Bo större, äga mark och utveckla min affärsverksamhet. Jag har alltid varit nyfiken och haft visioner och det försvinner inte med åren.

Med tiden har Kishti Tomita lärt känna sig själv. En stor pusselbit föll på plats för fem år sedan när hon fick sin aspergerdiagnos.

– Jag gjorde min utredning sent, men jag hade nog klurat ut långt innan hur det låg till. Jag minns när jag såg filmen ”Rainman” på 80-talet och tänkte att det där är ju jag även om det inte syns på utsidan.

Hon fortsätter:

– Jag har varit så extremt van att hantera det och att parera alla situationer som kan uppkomma. Det är vanligt att kvinnor är högfun­gerande autister, vi utreds inte och får ofta fel diagnos.

Diagnosen gjorde att hon slutade vara irriterad på sig själv, att hon vågade ge sig ut socialt och tydligt säga till när det var något hon inte förstod.

– Jag har ju alltid tolkat allt bokstavligt. Säger någon ”Kom över när du har lust”, så gör jag det, då står jag där och knackar på. Jag har också väldigt svårt att förstå ironi, det gör mig bara illa till mods.


Programmet borde få mer cred, jag tycker att vi gör något viktigt. Vi är inte bara ett nöjesprogram, vi gör skillnad för ungdomar

Kishti Tomitas genomslag i tv-rutan kom 2004 när hon var en del av den svenska juryn i programmet ”Idol”. Under de fyra år som hon skickade talangerna antingen ut genom bakdörren eller vidare till nästa audition, fick hon utstå mycket hot och hat. Hon, liksom hela juryn, var frispråkig och enligt många alldeles för hård och elak. En period tvingades hon ha säkerhetsvakter och hon var rädd att åka tunnelbana.

– Det var lynchstämning.

Kishti Tomita förklarar de starka känslorna hon rörde upp med att ”Idol” ifrågasatte jantelagen och att tv-tittarna varken var beredda eller vana.

– Under lång tid fanns det bara två tv-kanaler i Sverige, och innehållet var hårt styrt politiskt.

Efter att ha varit borta från programmet i tio år gjorde hon comeback 2017 och sitter fortfarande i juryn.

– Medierna har förändrats under de här åren, och även samhället. I dag är det inte tabu att säga till någon att han eller hon inte håller måttet.

Själv växte hon upp i ett hem där alla sjöng. När föräldrarna hade middagar var alla, även Kishti, välkomna att sjunga, dansa och recitera poesi.

– De höll salonger helt enkelt. Min pappa var revisor men också skådespelare och han spelade mycket schack, mamma var barnskötare och förskollärare men också akrobat och skådespelare.

Kishtis mamma gick bort för ett och ett halvt år sedan, hon blev 98 år.

– Hon slutade sjunga ett år innan hon dog, men i stället reciterade hon sina sånger.

Kishti Tomita växte upp med en stor variation av musik – visor, gospel, klassiskt, opera och jazz – och kär­leken till musiken har följt med henne genom livet.

– Jag såg Nurejevs ”Svansjön” för inte så länge sedan och det väckte en massa minnen. Jag blev rörd och började tänka tillbaka på hur det var när jag var tonåring och rörde mig i kultur- och musikkretsar. Jag tågluffade till Paris och bodde hos konstnärsvänner. Både svenska och internationella musiker och konstnärer ingick i gänget, bland andra Nurejev själv.

Så småningom valde Kishti Tomita att utbilda sig vid New England Conservatory Music i Boston, USA. Som röstcoach har hon jobbat med bland andra Robyn, Loreen och Paula Abdul.

Nu vill hon fortsätta att hjälpa människor, inte bara sångare.

– Särskilt kvinnor behöver jobba med sin andning, många känner att de inte andas rätt. Jag vill ta coachningen vidare och blanda den med tai chi och ljudmeditationer.

Det andliga har alltid varit närvarande för Kishti Tomita. Hon har mediterat mycket under hela sitt vuxna liv och en period funderade hon på att bli lama, alltså lärare inom den tibetanska buddhismen.

Men först ska den här säsongens idol koras.

– Programmet borde få mer cred, jag tycker att vi gör något viktigt. Vi är inte bara ett nöjesprogram, vi gör skillnad för ungdomar. Både för dem som är med och tävlar och för dem som röstar som får känna att deras åsikt spelar roll.

Kishti Tomita Toure

Gratuleras till: Fyller 60 år den 19 november 2023.

Gör: Tv-profil, kompositör och röstcoach.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Souley, syster med make och deras barn.

Om att fylla 60: ”Det känns surrealistiskt. Jag säger som mormor: ’Det är bara utsidan som åldras, insidan är evigt ung.’”

Så firar hon födelsedagen: ”Bra fråga. Jag har försökt boka och fixa, men stöter på patrull hela tiden – lokalen jag ville ha är inplastad, champagnen finns inte. Men jag får lösa det på något sätt.”

Läser nu: ”The real Anthony Fauci” av Robert F Kennedy jr och ”Chockdoktrinen” av Naomi Klein. ”Jag är intresserad av att läsa sådant som får en att fundera, det är viktigt att få nyheter från flera olika håll.”

Favoritsyssla hemma: ”Att ta det lugnt. Jag älskar till exempel att följa auktioner online.”

Läs fler DN gratulerar!

#Kishti #Tomita #utmanade #jantelagen #DN.se, | Latest International Breaking News

Leave a Comment