tech2blog

tech2blog

Konflikt mellan serieskapare och Stockholms filmfestival | Latest International Breaking News

tech2blog

Den amerikanska serieskaparen och skådespelaren Aleeza Chanowitz deltagande på Stockholms filmfestival är på väg att ställas in. Serieskaparen var inplanerad som gäst på festivalen och skulle ha presenterat sin nya tv-serie ”Chanshi” på festivalen. Men en vecka innan visningen fick Aleeza Chanowitz reda på att hon inte längre var välkommen, säger hon.

Nu ser det ut som att Aleeza Chanowitz inte kommer delta, trots att festivalen bett om ursäkt för det första beskedet och nu säger att hon är välkommen.

– Festivalens ursäkt varför de först inte ville att jag skulle komma har ändrats tre gånger. Därför känns det som att de inte är uppriktiga mot mig. Jag tror inte att jag åker till Stockholm, jag känner mig inte välkommen längre, säger hon till DN.

Aleeza Chanowitz är märkbart tagen bakom i skärmen i Tel Aviv.

– Som jude och israel känner jag att jag vill stanna här med mitt folk. Jag var förvånad över festivalens feghet när jag fick det första beskedet. Jag ville verkligen komma till Stockholm, speciellt när situationen är så hemsk.

Fakta.“Chanshi”

Chanshi” handlar om en kvinna som växer upp i ett judiskt ortodoxt hem i USA. Chanshi, som Aleeza Chanowitz huvudkaraktär heter, väljer att lämna sin trygga tillvaro i USA och reser till Israel. Där väntar ett vildare leverne och hennes önskan om att dejta så många israeliska soldater som möjligt blir en realitet.

Inför visningen skrev Stockholms filmfestival att ”Aleeza Chanovitz glänser som serieskapare och i huvudrollen som ‘Chanshi’. En komisk och djärv serie med en stor dos svart humor”.

Aleeza Chanowitz säger att ursäkterna från Stockholms filmfestival var att de inte kunde garantera säkerheten för henne, att det var oklara flygförbindelser tillbaka till Israel och att hon var tvungen att ”ta ställning”. Det är oklart vad de menar med ”ta ställning”. Stockholms filmfestival hänvisade även till utrikesdepartementet.

– Jag står på judarnas och alla israelers sida. Jag står också för fred med våra grannar och framför allt ställer jag mig bakom familjerna till den israeliska gisslan i Gaza.

Aleeza Chanowitz säger att hela situationen är oklar. Hon vet inte vad hon ska tro på.

– Om jag hade varit en regissör från Iran, Ryssland eller Pakistan, hade det här varit ett problem då? Jag hoppas att det var ett missförstånd. Men en festival är inte en plats för enskilda individers politik.


”Det stämmer inte att Stockholms filmfestival bojkottar israeliska filmarbetare”

Programchefen för Stockholms filmfestival, Beatrice Karlsson, skriver i ett mejl till DN att de inte bett Aleeza Chanowitz ta ställning:

”Festivalens hållning är att själva inte ta politisk ställning i konflikten.”

Vidare skriver Beatrice Karlsson att de hoppas få till ett digitalt möte och att de i efterhand bedömt att kommunikationen från gästavdelningen var otydlig och dåligt formulerad, vilket ledde till missförståndet. De säger att de följt säkerhetsläget i regionen:

”Det finns en avrådan från utrikesdepartementet att inte flyga till och från regionen. Med detta i åtanke har vår gästavdelning självständigt haft en dialog med teamet om huruvida festivalen kan garantera säkerhet för gästerna och uttryckt oro för Aleezas eventuella resa.”

Enligt serieskaparen och Stockholms filmfestival har själva visningen aldrig varit hotad.

Läs allt om film i DN här

#Konflikt #mellan #serieskapare #och #Stockholms #filmfestival, | Latest International Breaking News

Leave a Comment