tech2blog

tech2blog

”Köp inte smuggelhundar som kan bära på rabies” | Latest International Breaking News

tech2blog

Illegal införsel av hundar innebär ett fruktansvärt lidande för både de valpar som fraktas till Sverige och för de tikar som exploateras som avelsdjur i valpfabriker. Handeln med smugglade hundar fortsätter att vara lukrativ så länge efterfrågan på hundarna finns. Därför är det oerhört viktigt att de som står inför ett stundande hundköp motstår frestelsen att göra en till synes snabb och enkel affär.

Förutom att köpet av en insmugglad hund bidrar till ett systematiskt djurplågeri innebär det stora hälsorisker, där den stora mardrömmen är att få in rabies i Sverige – en mycket plågsam sjukdom med 100-procentig dödlig utgång, där det inte finns något botemedel för den som blivit smittad.

Den gulliga valpen som barnen tjatat till sig kan faktiskt vara livsfarlig. Rabies har en lång inkubationstid, upp till tolv månader. Det innebär att den till synes pigga och friska hunden kan bära på en livsfarlig smitta.

Hundstallet är en ideell förening vars uppgift är att hjälpa, vårda och omplacera utsatta hundar. Till oss kommer hundar primärt från myndigheter, men i mån av kapacitet tar vi även emot privata omplaceringar.

Sedan några år tillbaka är rabiesrisk och misstanke om smugglade hundar en del av vår vardag. Vår personal är numera rabiesvaccinerad och vi har speciella handlingsplaner för smittskydd i de fall vi får in hundar med misstänkt bakgrund.

I djurskyddsärenden som visar sig vara misstänkta smuggelärenden, upphittade valpar som saknar chip, bortsprungna hundar utan id-märkning som kommer till polisens hittegodsavdelning och privata ansökningar om omplacering ser vi att ungefär var femte hund är född utomlands, ofta med oklara handlingar som pass och vaccinationsintyg. I alla fall där misstanke om smuggel kan finnas och en dialog med Jordbruksverket tas upp fattas beslut kring hundarnas framtid med smittskydd som grund.

Att sitta med famnen full av oskyldiga hundvalpar som måste avlivas för att de kan bära på farlig smitta är fruktansvärt. Att möte de tikar som under vedervärdiga förhållanden exploaterats som avelsdjur är väldigt tungt.

Vi på Hundstallet verkar aktivt för hundskyddet och finns bland annat med i samverkansgrupper mot hundsmuggling. Där gör gemensamma ansträngningar för att få stopp på det lidande som illegal handel med hundar medför.

Under förra årets Djurskyddskonferens fanns Hundstallet på plats för att ta del av erfarenheter av hundsmugglingsproblematiken från Tullverket, Länsstyrelsen, Sveriges Veterinärförbund och Blocket. Där gavs en samstämmig bild av att den illegala handeln med hundar tagit mer sofistikerade uttryck. Gömda valpar och försäljning från bakluckan på bilen hör numera till ovanligheterna.

I stället är det valpar som kommer till gränskontrollerna fullt synligt med förfalskade intyg, vaccinationsbevis och pass. Vid försäljningen på nätet finns sedan välformulerade annonser med fina bilder och text som innehåller nyckelord som ”chipmärkt”, vaccinerad” och ”uppvuxna i hemmiljö”.

Uppmaningen om att träffa tiken med valparna vid köp har lett till import av dräktiga tikar eller tikar med en kull som drygas ut med valpar med annan härkomst. Det finns ofantligt stora pengar att tjäna, där en hund kan ha ett inköpspris i ett annat land på cirka 1 000 kronor för att sedan kunna säljas i Sverige för 25 000–50 000 kronor. Den illegala handeln kan inbringa miljonbelopp för den som systematiskt smugglar hundar.

Om du vet med dig att den valp du köper är född i ett annat land är det viktigt att du säkerställer följande:

● Hunden ska vara chipmärkt.

● Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär.

● Valpen ska även vara vaccinerad mot rabies. För att vaccinationen ska vara godkänd ska den ha gjorts när hunden är minst tolv veckor gammal. Giltighetstiden för vaccinationen inleds efter 21 dagar, vilket innebär att hunden inte får föras in i Sverige förrän 21 dagar gått från vaccinationen. Med andra kan ingen valp föras in i landet lagligt före 15 veckors ålder.

● Valpen ska ha en identitetshandling/hundpass som är korrekt ifylld.

● Be en svensk veterinär att kontrollera alla handlingar och vaccinationsintyg.

Om det inte finns någon efterfrågan på smugglade valpar kommer tillgången att minska. Därför är information till allmänheten det kanske allra viktigaste vapnet mot den illegala handeln. Att få snabb tillgång till en gullig valp kan aldrig vara värt det fruktansvärda lidande och de stora hälsorisker som ligger bakom handeln med smuggelhundar.

Mer om insändare: Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare

#Köp #inte #smuggelhundar #som #kan #bära #på #rabies, | Latest International Breaking News

Leave a Comment